Langdurig psychiatrisch patiënten worden ‘geïnstitutionaliseerd verwaarloosd’

Facebooktwitterlinkedinmail

5 april 2021 – “Pure verwaarlozing en stigmatisering”, vindt David van den Berg, klinisch psycholoog en hoofd psychose-onderzoek bij ggz-instelling Parnassia, hoe we als maatschappij met langdurig psychiatrisch patiënten omgaan. “We hebben met ons liberale beleid van de afgelopen 20, 30 jaar, de zorg uitgekleed, zeker voor deze doelgroep. Het interesseert ons gewoon niet, terwijl deze mensen al hun leven lang achter in de rij staan.” KRO NCRV Pointer  spreek met Van den Berg voor het onderzoek ‘Verkeerd gediagnosticeerd’. 

Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen hebben vaak last van een heel scala aan klachten. “Een negatief zelfbeeld, piekeren, slecht slapen, herbelevingen van trauma’s, stemmen, achterdocht, en daarnaast allerlei sociaal-maatschappelijke problemen, maar het enige wat zij krijgen is medicatie en begeleiding. Zij hebben niet één diagnose, maar een veelheid aan problemen die je in zijn totaliteit in kaart moet brengen.” Juist bij deze groep is goede diagnostiek van groot belang vindt hij, want zonder goede diagnoses krijgen mensen niet de juiste behandelingen. En die zijn er wel.

Het zijn volgens Van den Berg de mensen met de meest complexe, psychiatrische aandoeningen die de dupe zijn geworden van wat zich de afgelopen decennia heeft voltrokken. Terwijl vrijgevestigde therapeuten zonder contract met zorgverzekeraars en zonder ‘productieplafonds’ 80 procent vergoed kregen voor diagnose en behandeling, werden grote ggz-instellingen om de kosten te besparen steeds meer afgeknepen.

Lees het uitgebreide artikel op pointer.kro-ncrv.nl 

Dit bericht is 6246 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail