Zorgt een verhoogd dopamine niveau dat je gaat hallucineren?

Facebooktwitterlinkedinmail

6 april 2021 – Als je een extra dosis dopamine krijgt, ga je dingen horen of zien die er helemaal niet zijn.  Wetenschappers trekken deze conclusie aan de hand van onderzoek bij muizen en denken daarmee een mogelijke oorzaak op het spoor te zijn van psychoses bij mensen.

De behandeling van psychotische aandoeningen als schizofrenie is tientallen jaren nauwelijks verbeterd.  Dit komt onder meer omdat wetenschappers af moeten gaan op de zelf-rapportage van patiënten. Om dit probleem te omzeilen, werden in dit nieuwe onderzoek niet alleen mensen, maar ook muizen onderzocht.

Hallucinaties zijn valse waarnemingen die met hetzelfde subjectieve vertrouwen worden ervaren als ‘echte’ waarnemingen. De menselijke proefpersonen kregen een soort achtergrondruis te horen en moesten bepalen of ze daar een afzonderlijke toon in hoorden. Mensen die zelf eerder al hallucinaties hadden gerapporteerd, bleken vaker een toon te horen als die er niet was. De zelf-rapportages leken dus een betrouwbare indicator te zijn.

Uit het onderzoek met muizen bleek dat de muizen die voorzien waren van een extra dosis dopamine – een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het beloningssysteem van onze hersenen –  duidelijk vaker een toon hoorden die er niet was. Dat stelden de wetenschappers vast door de muizen telkens te belonen als ze op het juiste knopje duwden als ze een toon hadden gehoord die er ook daadwerkelijk was. Na toediening van dopaminie duwden de muizen vaker op het ‘ik heb een toon gehoord’-knopje ook als er geen toon had geklonken.

Ook al kun je deze resultaten bi jee muizen niet één-op-één naar mensen kan vertalen, het maakt wel duidelijk dat dopamineniveaus in de hersenen  een rol kunnen spelen bij de hallucinaties die vaak deel uitmaken van psychotische aandoeningen. Deze onderzoeken kunnen de relatie tussen psychische aandoeningen en de chemie in de hersenen die eraan ten grondslag ligt vaststellen. Dat schrijft de Spaanse neurowetenschapper Miriam Matamales in een apart artikel in hetzelfde wetenschapsblad Science.

Bron: nporadio1.nl 

Dit bericht is 2904 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail