VPRO Argos : ‘Volwassenen krijgen veel te snel ADHD-etiket’

Facebooktwitterlinkedinmail

4 april 2021 – Bij ADHDcentraal, een ggz-instelling uitsluitend gericht op ADHD diagnostiek en behandeling bij volwassenen, loopt bijna niemand zonder diagnose naar buiten. Oud-werknemers beschuldigen het bedrijf van overdiagnosticering, blijkt uit onderzoek van VPRO Argos samen met Investico, De Groene Amsterdammer en Trouw.

Psychologen die twijfelden aan de ADHD-diagnose, zeggen dat hun oordeel aan de kant werd geschoven. Ook door de strakke tijdsplanning is er weinig tijd voor twijfel of uitgebreid onderzoek, vertellen oud-werknemers van wie sommigen uit onvrede zijn vertrokken. Bij 85 procent van de cliënten die de instelling test, blijkt sprake te zijn van ADHD. ‘Er werd zoveel mogelijk ADHD vastgesteld, tenzij het écht, écht, écht, heel duidelijk iets anders was’, aldus een oud-werknemer.

De directie van ADHDcentraal wijst de beschuldigingen van de hand en herkent de klachten ook niet, zegt ze. Alle diagnoses komen ‘uiterst zorgvuldig’ tot stand en de tevredenheid van cliënten is volgens het bedrijf groot. ‘Patiënten waarbij de diagnose niet gesteld kan worden, nemen wij niet in behandeling. Wanneer wij structureel zouden overdiagnosticeren, zouden patiënten en verwijzers met recht ontevreden zijn maar ook van hen hebben we nimmer dit verwijt gekregen.’

Lees het hele artikel op VPRO.nl

Reactie ADHDcentraal op publiciteit

ADHDcentraal herkent zich niet in het beeld dat het artikel van Trouw schetst van de organisatie. Het artikel staat vol met feitelijke onjuistheden, er wordt gebruik gemaakt van niet-verifieerbare informatie van anonieme bronnen. Geen enkel punt van kritiek, geen enkele bewering wordt onderbouwd met feiten.

De journalisten hebben geen open kaart gespeeld over hun intenties toen zij contact zochten met ADHDcentraal. Het hoor en wederhoor met ADHDcentraal was bovendien onzorgvuldig.

ADHDcentraal is transparant, heeft niets te verbergen en werkt conform alle wet- en regelgeving. Sinds jaren heeft ADHDcentraal één van de hoogste scores van alle GGZ-instellingen op Zorgkaart Nederland. De medewerkerstevredenheid is hoog. Inmiddels zijn er duizenden huisartsen die patiënten verwijzen naar ADHDcentraal.

ADHDcentraal werkt vanaf haar oprichting aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor volwassenen met ADHD. De winst wordt niet uitbetaald aan aandeelhouders maar geherinvesteerd in ADHDcentraal.

Bron: adhdcentraal.nl 

Dit bericht is 7974 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail