Kwart artsen vervolgopleiding toont symptomen depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

artsen, depressie

8 december 2016 – 27 procent van de afgestudeerde artsen dat een vervolgopleiding tot medisch specialist doet, heeft weleens depressieve gedachten. Elf procent hiervan denkt soms aan zelfmoord. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Wetenschappers keken hiervoor naar gerelateerde onderzoeken die in de periode tussen 1963 en 2015 zijn gepubliceerd. Het ging hier om data van 129.000 de artsen in opleiding uit 47 verschillende landen, zo meldt nu.nl.

Slechts zestien procent van de artsen die inderdaad een depressie bleek te hebben, ging hiervoor in behandeling. De onderzoekers die betrokken waren bij het onderzoek vertellen dat depressie in de geneeskunde een publiek geheim is. Onder meer angst en stress, veroorzaakt door de competitie bij de artsen onderling, zijn oorzaken van depressie.

Lange termijn
“De ontwikkeling van depressie bij artsen houdt verband met een hoger risico op depressie op latere leeftijd en hieraan verwante ziekten”, zegt Srijan Sen van de universiteit van Michigan.

“Deze onderzoeksresultaten hebben dus betrekking op de gezondheid van artsen op de lange termijn. Het kan ook gevolgen hebben voor de patiënten die zij behandelen, aangezien er ook een link bestaat tussen artsen die kampen met depressie en een slechtere kwaliteit van zorg.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3572 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail