Zorg en behandeling bij eetstoornissen kan en moet beter

Facebooktwitterlinkedinmail

anorexia_nervosa

21 november 2016 – De ontwikkeling van effectieve behandelingen voor mensen met een eetstoornis verloopt traag door onvoldoende financiële mogelijkheden voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Veel onderzoek van bovenaf bepaald.

Dit houdt in dat over het algemeen overheid en hoogleraren bepalen welke onderzoeksvragen op de onderzoeksagenda terechtkomen. Maar dat zijn niet altijd de vragen die mensen met een eetstoornis, hun naasten en behandelaren bezighouden: dat zijn vragen van een andere orde, die nog niet wetenschappelijk onderzocht zijn. En dat betekent dat de kwaliteit van behandeling en zorg stagneert.

10 belangrijke vragen nog niet wetenschappelijk onderzocht

In samenwerking met James Lind Alliance (JLA) is door GGZ Rivierduinen/Eetstoornissen Ursula, Fonds Psychische Gezondheid, de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) en cliëntenvereniging WEET nu aan mensen met een eetstoornis gevraagd:
Welke vragen heb JIJ over eetstoornissen?

In totaal hebben 412 mensen 956 onderzoeksvragen aangeleverd. In verschillende rondes zijn de vragen gegroepeerd en intensief besproken en uiteindelijk is er een Top 10 urgente onderzoeksvragen vastgesteld. Dit zijn vragen die nog niet eerder zijn onderzocht, zoals: ‘Welke factoren zijn van invloed op de duur van herstel en de mogelijkheid om volledig te genezen van een eetstoornis?’ ‘Is het effectiever om eerst de symptomen van de eetstoornis aan te pakken of moet er eerst aan de achterliggende problematiek gewerkt worden?’ ‘Hoe kunnen naasten bijdragen aan het herstelproces van de eetstoornis?’

Lees hier het hele rapport over de Top 10 (Pdf)

Dinsdagavond 22 november wordt op NPO 1 de indringende documentaire ‘Emma wil leven’ uitgezonden, over de laatste wens van de 18-jarige Emma in haar strijd tegen de ziekte Anorexia Nervosa. Na afloop van de documentaire wordt met behandelaars en ervaringsdeskundigen nagepraat. Deze documentaire onderstreept het belang van uitgebreider onderzoek naar de 10 eerder genoemde en belangrijke, nog onbeantwoorde vragen ten aanzien van eetstoornissen en de behandeling ervan.

Bron: platformggz.nl

Dit bericht is 3846 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail