Koningin Máxima en de Nederlandse ggz noemen social media gebruik onder jongeren zorgelijk

Facebooktwitterlinkedinmail

28 juni 2024 – Kleinschalige projecten voor het verbeteren van de mentale gezondheid zijn heel effectief. Opschalen is heel belangrijk, want alleen op deze manier kunnen we de groeiende mentale problemen wereldwijd aanpakken. Koningin Máxima en Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz, benadrukten vandaag hoe belangrijk het is om deze waardevolle projecten te steunen en uit te breiden, zodat iedereen toegang krijgt tot de hulp die zij nodig hebben.

Dit zeiden zij tijdens de Global Leadership Exchange (GLE). Dit is een evenement dat elke twee jaar plaatsvindt, waar mensen van over de hele wereld kennis delen om de mentale gezondheid te verbeteren. De Nederlandse ggz is dit jaar gastorganisator van de GLE.

‘Als samenleving moeten we af van dat idee van perfectie’

De toename van verslavingen en de druk van sociale media op jongeren vinden zij zorgelijk. Peetoom: “Door social media komt zoveel bij mensen binnen en wordt vooral de nadruk gelegd op het ideale beeld waaraan je moet voldoen. Dan kunnen bedreigingen van het ideaal al heel problematisch worden. Kinderen van nog maar 10 jaar hebben al een populaire app waarmee ze foto’s van zichzelf perfect kunnen maken. Als samenleving moeten we af van dat idee van perfectie.”

Steeds meer jongeren met mentale problemen

Mentale gezondheidsproblemen onder jongeren nemen wereldwijd toe. Het percentage meisjes met psychische problemen is in 44 landen gestegen van 43 naar 56 procent. Bij jongens ging dit van 29 naar 34 procent.  Dit blijkt uit een WHO-onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd. Ook veel volwassenen kampen met mentale problemen.  Ruim een kwart van de Nederlandse volwassenen had het afgelopen jaar een psychische aandoening. Dit komt neer op 3,3 miljoen mensen. Dit blijkt uit het  NEMESIS-onderzoek van het Trimbos-instituut.

‘Mensen voelen zich zo gezien’

Koningin Máxima zet zich al jaren in voor goede mentale gezondheid van jongeren. Op de GLE sprak ze met jeugdinitiatieven uit Schotland, Canada, Australië en de Verenigde Staten. Het project uit Texas betrof een weerzien met Krystal Grimes. Grimes’ initiatieven helpen gemeenschappen weerbaarder te worden. Volgens Grimes had het vorige bezoek van de koningin twee jaar geleden een grote impact op de mensen én de medewerkers: “Mensen met mentale uitdagingen voelden zich door haar zo gezien en begrepen. Ze realiseerden zich dat ze niet alleen staan in hun strijd. Dit gaf veel zelfvertrouwen om de kwesties te blijven aankaarten.”

Inspirerend voorbeeld: Thrive Amsterdam

Een succesvol voorbeeld van de waarde van de internationale uitwisseling is het programma Thrive Amsterdam. Tijdens een eerdere editie van de GLE kwamen Amsterdamse zorgprofessionals in contact met dit programma uit Amerika. Het is gericht op het verbeteren van de mentale gezondheid en veerkracht in grote steden. Het programma is nu een aantal jaar ook succesvol in Amsterdam, met vele gezonde en leuke activiteiten en aanbod voor Amsterdammers. Thrive collega’s uit diverse landen blijven ervaringen uitwisselen over Thrive om deze aanpak verder te ontwikkelen.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 1187 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail