Jongeren somber door lockdown, kindertelefoon vaker gebeld 

Facebooktwitterlinkedinmail

29 januari 2021 – Je vrienden niet meer zien, veel binnen zitten en het gevoel hebben dat je opgesloten zit in je hoofd. Veel jongeren voelen zich somber door corona. Dat valt op te maken uit de antwoorden op een vragenlijst van NOS Stories, die bijna 9000 volgers invulden. Eén op de drie jongeren geeft zijn of haar leven op dit moment een onvoldoende.

Kinderen bellen of chatten tijdens de tweede lockdown ook vaker met de Kindertelefoon over emotionele problemen als eenzaamheid, depressie en suïcidale gedachten dan tijdens de eerste lockdown. Ook blijft het aantal meldingen over huiselijk geweld stijgen, meldt de Kindertelefoon donderdag op basis van gevoerde chat- en telefoongesprekken. In vergelijking met de eerste lockdown steeg het aantal gesprekken over emotionele problemen met 21 procent.

De Kindertelefoon meldt dat zijn vrijwilligers in de afgelopen periode zo’n 21 keer per dag over zelfdoding spraken met kinderen. Tijdens de vorige lockdown was dit nog gemiddeld zestien keer, een stijging van 31 procent. Ook over eenzaamheid (31 procent) en depressie (16 procent) wordt vaker contact opgenomen.

Uit de vragenlijst van NOS Stories is verder af te leiden dat jongeren vooral hun vrienden te missen, daarna volgen feestjes. Energie halen ze nog wel uit een film of serie kijken, hun bijbaantje of een stuk wandelen. NOS Stories praatte over die sombere gevoelens door met drie jongeren. Bekijk de interviews hier. 

Daarentegen krijgt de Kindertelefoon minder telefoontjes van kinderen over normale puberzaken, zoals verliefdheid en vriendschap. Volgens de Kindertelefoon komt dit doordat kinderen steeds vaker laten weten sociale contacten te missen en zich eenzaam te voelen. Opvallend is dat steeds vaker oudere jongeren contact opnemen met de Kindertelefoon. Zo steeg het aandeel zestien- en zeventienjarigen van 19 procent vorig jaar naar 26 procent deze periode.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Bron: nos.nl / nu.nl

Dit bericht is 3087 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail