‘Meeleefgezinnen’ voor opvang kinderen psychiatrische patiënten gezocht

Facebooktwitterlinkedinmail

meeleefgezinnen

2 maart 2016 – Er is steeds meer vraag naar zogenoemde meeleefgezinnen die kinderen van psychiatrische patiënten tijdelijk  thuis kunnen opvangen. Behalve in Amsterdam en Utrecht is men ook in de regio Den Haag op zoek naar Meeleefgezinnen, zo meldt het AD. 

De Jutters, instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in de Haagse regio, is hard op zoek naar stabiele Haagse gezinnen, die af en toe een kind van ouders met psychiatrische problemen willen opvangen..

De Meeleefgezinnen ‘bieden veilige, stabiele opvang aan een jong kind van ouders met psychische problemen’. Het kind draait één dagdeel per week en één weekeinde per maand mee in het ‘normale’ gezin. De Jutters hoopt samen met Indigo, specialist in het voorkomen van psychische problemen, met het initiatief de jonge kinderen van deze ouders te ondersteunen, zegt projectleider Susanne Brieko. ,,Opvoeden is lastig, voor iedereen. Deze ouders zijn daarbij vaak ontzettend moe en voelen zich daar schuldig over.”Stabiele thuissituatie
De wekelijkse ondersteuning biedt de ouders gelegenheid te werken aan hun herstel en hun sociale netwerk. ,,Als het beter gaat met de ouders, is dat ook goed voor het kind.”

Voor jonge kinderen van nul tot vijf jaar is een stabiele omgeving erg belangrijk, zo is al uit onderzoek gebleken. Zonder deze stabiele thuissituatie heeft een kind meer kans om op latere leeftijd zelf ook psychiatrische problemen te ontwikkelen. Ook voor ouders is het goed wanneer het kind af en toe meedraait in het meeleefgezin. Zo kunnen zij aan hun eigen herstel werken

Het is de bedoeling dat dit jaar 7 gezinnen een training krijgen om (vrijwillig) Meeleefgezin te worden. Na de zomer gaan die de eerste kinderen opvangen. Het gaat om jonge kinderen, tussen de 0 en 5 jaar oud.

Pretpark
Als een kind ook een klein beetje meedraait in een ‘relatief stabiel’ gezin is de kans kleiner dat het ooit misgaat. Het Meeleefgezin hoeft geen speciale dingen te ondernemen met het kind. ,,Ze hoeven niet naar een pretpark. Het gaat erom dat het kind af en toe even aan mag haken.”

De Jutters  zoekt mensen die voor een langere periode Meeleefgezin willen worden.

Bron: ad.nl 

Dit bericht is 3036 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail