Kans op overprikkeling van ons brein na de lange lockdown

Facebooktwitterlinkedinmail

14 mei 2021 – Volle cafés en concertzalen,  strandfeesten en uitbundige vakanties vol met drank en drugs. Epidemiologen voorspellen op basis van historische patronen en economische data een summer of love als de coronamaatregelen worden versoepeld: een periode vol euforie, maar ook kans op overprikkeling. 

GZ-psycholoog Najla Edriouch geeft onder meer op YouTube tips en informatie geeft over mentale gezondheid. “Vergeet niet dat je tijd nodig hebt om aan die prikkels te wennen na de lange lockdown. Als je jezelf die tijd niet gunt, kun je je hersenen mogelijk overbelasten. Vergelijk het met een vakantie op een rustige plek.  Als jij na drie weken terugkomt op je werk, dan ervaar je dat ook als  heel druk.  Je brein heeft tijd nodig om zich weer aan te passen.”

Psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter voorziet ook kijkend maar naar de grote hoeveelheden drugs die er in de tijd van heftig hedonisme werden gebruikt: coke en opium (roaring twenties), wiet en lsd (summer of love I, in 1967), coke en xtc (summer of love II, in 1988) ook problemen.

Die periodes laten een hevige drang naar geestelijke bevrijding zien, meer dan alleen weer onbezorgd naar buiten mogen en dansen op een feestje. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gevolgen. “Als je de drukte opzoekt, moet je ook van die overprikkeling herstellen. Met een paar mensen op een verjaardagsfeestje zitten, kan al te veel zijn. Plan niet je hele weekend vol.”

“Ons brein is  door de lange lockdown gewend geraakt aan weinig prikkels”, zegt psycholoog Josje Smeets, auteur en expert op het gebied van geluk. “Als je nu gaat feesten met de nodige mensen, muziek, drank en drugs, moet je brein extra hard werken, waardoor het uitgeput en overprikkeld raakt en in een stressstand schiet. Bij langdurige stress of overprikkeling wordt te lang cortisol aangemaakt en dat kan leiden tot psychische klachten. ”

Op lange termijn kan dit schadelijk zijn voor je psychische gezondheid. Je wordt sneller prikkelbaar, je gaat slechter slapen en eten, krijgt te maken met een verzwakt afweersysteem en voelt je somberder.  Het structureel negeren van fysieke klachten kan in het ergste geval leiden tot een burn-out.

Dát veel mensen straks ‘inhaalgedrag’ zullen vertonen, lijkt zeker. “Maak je klaar voor the summer of love”, zegt Rick van Baaren, hoogleraar gedragsverandering van de Radboud Universiteit. “Alles wat je hebt ingehouden aan behoeftes, ga je overcompenseren. Dat is echt een psychologisch basisbeginsel.”

De deskundigen denken overigens dat na ’the summer of love’ (bijna) alles terug zal gaan naar hoe het was voor corona.  Wanneer alles eenmaal ingehaald is, en mensen weer gewend zijn, begint straks het reflecteren.

Bron: nos.nl / nu.nl

 

Dit bericht is 3977 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail