Psychiatrie luidt noodklok: mentale crisis, ministerie moet nu ingrijpen

Facebooktwitterlinkedinmail

18 januari 2021 – Het is Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Een jaar geleden lanceerde Lijmdezorg het manifest voor een betere jeugdzorg en GGZ. De structurele problemen zijn, ondanks vele beloftes van staatssecretaris Blokhuis, niet aangepakt. Mede door Corona verkeert het land nu in een enorme mentale crisis. Er is een plan nodig om daaruit te komen. Dat plan maakt het ministerie niet, dus heeft Lijmdezorg dat gedaan.

Signaalwaarden
De voorspelling is dat door de coronacrisis de vraag naar geestelijke gezondheidszorg met 20 procent zal stijgen (Centre for Mental Health UK): dat zijn 3,5 miljoen Nederlanders waaronder 1 miljoen kinderen. Vóór corona was de GGZ in Nederland al in crisis, met 1,1 miljoen Nederlanders in zorg, 20.000 op wachtlijst voor specialistische hulp en 90.000 op wachtlijst totaal (Vektis).

Vooral de crisiszorg kampt met ernstige tekorten, en de Nederlandse GGZ meldt een toename van suïcidaliteit en ernstige eetstoornissen jongeren.

Routekaart
Vandaag luidt Lijm de Zorg in de hal van het ministerie letterlijk de noodklok, en overhandigen wij een routekaart met vier punten om met dit land uit de mentale crisis te komen:

 

Staatssecretaris Blokhuis zal de routekaart in ontvangst nemen.

Reactie Charlotte Bouwman
Charlotte Bouwman van Lijm de Zorg: “Vorig jaar zat ik hier omdat ik al twee jaar wachtte op behandeling en nog een jaar moest wachten. Met mij gaat het beter: mijn behandeling is gestart, en hoewel die heel zwaar is, zie ik eindelijk weer een toekomst.

Tegelijkertijd krijg ik bijna dagelijks berichten in mijn inbox van mensen die nog niet de juiste zorg hebben, mensen die me wanhopig, vaak suïcidaal, vragen of ik ze kan helpen bij het vinden van een behandeling of opname. Dat vind ik ongelooflijk pijnlijk.

Blokhuis heeft harde toezeggingen gedaan, maar is de meeste niet nagekomen. Aan het structurele tekort voor specialistische behandelplekken is niets gedaan. Ik ben hier vandaag met iemand die vorig jaar bij me in de wachtrij aansloot. Ze wacht nog steeds op behandeling.

Ik merk ook dat door corona bijna iedereen in Nederland wel op de een of andere manier psychische klachten ondervindt. De GGZ kan die toestroom niet aan, de GGZ was al in crisis! Daarom moet het ministerie de regie pakken, net zoals ze dat doen bij het coronabeleid. Wij hebben het plan voor ze gemaakt, de hele psychiatrie staat erachter: ze hoeven het alleen nog uit te voeren.”

Reactie Nederlandse GGZ
Ook de Nederlandse GGZ reageert positief op de routekaart:

“De routekaart die vandaag wordt gepresenteerd door Lijm de Zorg, Mind, de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie, de Nationale Jeugdraad, FNV en CNV bevat waardevolle elementen om de ggz-zorg zo te organiseren dat weerbaarheid en goede behandeling versterkt wordt. Hun oproep om (jeugd)crisiszorg te garanderen, te investeren in (vroeg)preventie en in te zetten op een hernieuwd vertrouwen in zorgprofessionals en patiënten ondersteunen we. De coronacrisis vraagt om aandacht, slimme oplossingen en betrokkenheid van politiek Den Haag bij de oplossingen om geestelijke weerbaarheid en gezondheid te versterken.”

Online actie #blauwemaandacht
Vandaag lanceert Lijmdezorg ook de online actie #blauwemaandacht om een bredere beweging in gang te zetten, niet alleen politiek maar ook maatschappelijk. Met #blauwemaandacht wordt aandacht gevraagd voor psychische gezondheid, want die heeft iedereen. Deel de afbeelding, vertel iets over je eigen psychische gezondheid – dat kan positief zijn of negatief, en staat los van of je een aandoening hebt – en tag andere mensen om dat ook te doen. Zo wordt een sneeuwballeffect gecreëerd van maatschappelijke bewustwording.

Bron: lijmdezorg.nl

 

Dit bericht is 6559 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail