Leidt het terugzetten van de tijd tot winterdip of zelfs depressie?

Facebooktwitterlinkedinmail

29 oktober 2019  – Dit weekend is de klok weer een uur teruggezet. Dat betekende voor veel mensen weer lekker een uurtje langer slapen. Maar dat ‘lekker’ geldt niet voor iedereen. Sommige mensen houden er een serieuze jetlag aan over, een winterdip en soms leidt het zelfs tot een winterdepressie.

Uit Deens onderzoek blijkt dat het verzetten van de klok rechtstreeks effect heeft op het aantal mensen dat depressief wordt. Psychiater Rienke de Weme vindt dat we nog eens goed moeten nadenken of we nog wel moeten doorgaan met zomer- en wintertijd.

Zware maand

November is een zware maand voor veel mensen. In het donker naar het werk en in het donker ook weer naar huis, maar wat heeft dat verzetten van de klok er precies mee te maken? Uit onderzoek aan de Aarhus universiteit in Denemarken blijkt dat het uurtje eerder licht ’s ochtends veel mensen juist het gevoel geeft dat de dagen korter zijn.

In de ochtend slapen zij nog of starten ze hun dag rustig op. Terwijl ze het uur langer licht in de middag veel beter kunnen gebruiken, vertelt Soren D. Ostergaard in het onderzoek.

Politiek

Psychiater De Weme snapt dit probleem en vindt dat het belangrijk is dat hier goed over nagedacht wordt, ook op politiek niveau.

“In mijn praktijk merk ik ook dat mensen hier last van hebben, een winterdip. Daarom is het goed om hierover in gesprek te gaan en er onderzoek naar te doen. Het uur verzetten heeft allerlei redenen, ook economische. Maar ik denk dat het goed zou zijn om het opnieuw in overweging te nemen.”

Winterdepressie

Toch vindt De Weme dat er eerst meer bekend moet worden over het verband tussen het verzetten van de klok en depressie, want dat wordt nog niet helemaal duidelijk uit het onderzoek. Zij ziet een groot verschil tussen een winterdepressie en de directe gevolgen van de klok verzetten. Die problemen lijken namelijk meer op een jetlag, er is sprake van een winterdip.

“Mensen hebben dan een week last van vermoeidheid en somberheid, maar daarna is hun ritme weer aangepast. Een winterdepressie duurt langer, vaak begint het eind oktober en stopt het voor januari. Dit heeft te maken met minder zonlicht. Of het aanhouden van de zomertijd dit kan oplossen, moeten we uitzoeken.”

Jetlag

Op zo’n jetlag kun je je goed voorbereiden, omdat je weet dat het eraan komt. “Het nieuwe ritme verstoort je lichaam en je slaap en daarom is het belangrijk om andere verstoringen te vermijden, dingen zoals veel koffie en alcohol drinken. Je lichaam kan zich dan weer aanpassen zodat de verstoring zo snel mogelijk voorbij is.”

Mensen die lijden aan een winterdepressie behandelt De Weme in haar praktijk. Zij was een van de eerste die lichttherapie toepaste. Ze merkt dat dit voor veel mensen een oplossing is en ook steeds gebruikelijker wordt.

Bron: rtlnieuws.nl

 

 

Dit bericht is 3502 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail