Kan ADHD voor het eerst optreden bij volwassenheid?

Facebooktwitterlinkedinmail

ADHD

24 mei 2016 – Dat ADHD ook voorkomt bij volwassenen is al langer bekend. Meestal gaat men ervan uit dat de stoornis al in de kindertijd aanwezig was, maar toen niet werd opgemerkt/gediagnosticeerd. Twee nieuwe studies , die gepubliceerd zijn in JAMA Psychiatrie, wijzen erop dat ADHD ook voor het eerst kan optreden bij (jong)volwassenen, zo meldt welingelichtekringen.nl 

Bovendien kunnen de symptomen van ADHD die zich voor het eerst voordoen tijdens de volwassenheid afwijken van die al in de kindertijd aanwezig waren. Op volwassen leeftijd komen geheugen- en concentratieproblemen vaker voor en hyperactiviteit kan ervaren worden als innerlijke onrust. Verder komt ADHD in de kinderjaren vaker voor bij jongens en deze volwassen vorm meer bij vrouwen.

In een Braziliaanse studie werden meer dan 5.200 mensen gevolgd vanaf hun geboorte in 1993 totdat ze 18 of 19 jaar oud waren. Op 11-jarige hadden 393 kinderen (8,9 procent) ADHD. Tegen het eind van de studie voldeden 492 mensen (12,2 procent) aan alle criteria voor ADHD bij jongvolwassenen. Slechts 60 van de bijna 400 kinderen met ADHD symptomen hadden die nog steeds aan het eind van de studie, terwijl slechts 60 van de bijna 500 jongvolwassenen met ADHD de diagnose kregen in hun kindertijd.

Aan het tweede onderzoek namen 2040 tweelingen deel, die geboren werden in Engeland en Wales in 1994 en 1995. Tijdens hun kindertijd voldeden 247 van hen aan de diagnostische criteria voor ADHD. Daarvan voldeden 54 van de deelnemers nog steeds aan deze criteria op de leeftijd van 18 jaar. Van de 166 jongvolwassenen met ADHD voldeed ongeveer een derde niet aan de criteria op vier eerdere meetmomenten gedurende hun kindertijd.

Toch kan niet altijd worden uitgesloten dat er ook al in de kinderjaren symptomen van ADHD aanwezig waren. Ondersteuning van ouders en leerkrachten of een hoge intelligentie kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat ADHD-symptomen eerder aan het licht kwamen. Ook is niet onderzocht of er andere vormen van psychopathologie aanwezig waren tijdens de jeugd.

Bron: welingelichtekringen.nl 

Dit bericht is 11203 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail