6 januari 2020 – Op woensdag 8 april 2020 vindt het jaarlijks congres over psychische problemen bij migranten en vluchtelingen plaats in Eindhoven.
Iedereen kan in zijn of haar leven psychische problematiek ervaren. Maar de zorg voor mensen met psychische problemen is niet altijd op iedereen afgestemd. De behandelmethoden, protocollen en richtlijnen gaan nog vaak uit van een autochtoon Nederlandse hulpvrager. Ook in de opleiding van jou als professional is er waarschijnlijk minder aandacht aan migranten issues besteed dan je zou willen. Daarom staat het congres dit keer in het teken van interculturele hulpverleningscompetenties.
Hoe beleven mensen uit niet-westerse culturen geestelijke gezondheid en psychische aandoeningen? Welke taboes zijn er? Hoe maak je een inschatting van de problematiek en de mate waarin cultuur daarin een rol speelt? Hoe maak je contact, houd je contact en zorg je dat dat contact ook tot de gewenste uitkomsten leidt? Hoe snijd je bij mensen met een andere culturele achtergrond gevoelige onderwerpen aan, zoals bijvoorbeeld seksueel geweld of suïcidaliteit? Hoe zorg je dat psycho-educatie ook echt ‘aankomt’ bij deze mensen?
Sprekers
Op dit congres spreken experts uit wetenschap en praktijk over de manier waarop je als hulpverlener cultuursensitieve zorg bij psychische problematiek vorm en inhoud kunt geven:
- Dr. Carl H.D. Steinmetz (Expats & Immigrants B.V.) – Superdiverse gezondheidszorg in de praktijk
- Prof. Dr. Frank Kortmann (Radboud UMC) – De invloed van cultuur op psychische problemen en de benadering daarvan bij migranten en vluchtelingen
- Kaveh Bouteh (Pharos) – Gespreksvoering
- Fadua el Bouazzaoui (Voorlichters Gezondheid) – Psycho-educatie
- Drs. Indra Boedjarath (Care Express) – Depressie en suïcidaliteit
- Dr. Murat Can (EsensGGZ) – Uiting van ziekte en hulpzoekgedrag bij niet-westerse migranten
- Theo Hendrickx (Expertisebureau Helse Liefde) – Beschouwing verscheidenheid, complicatie en begeleiding seksueel geweld migranten
Accreditatie, korting en aanmelding
Dit jaarlijks congres is geaccrediteerd door NVvP, FGzPt, SKJ, AbSG, ABC1, Registerplein, Register Vaktherapie, LV POH-GGZ, Kwaliteitsregister V&V, VSR. Ook bij NIP K&J / NVO-OG is accreditatie aangevraagd.
Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van de organisatie.
Dit bericht is 3002 keer gelezen.