Waarom meedoen aan Dry January goed voor je is

Facebooktwitterlinkedinmail

6 januari 2019 – In januari 30 dagen lang geen alcohol drinken wordt steeds populairder. Dit jaar doen meer dan 40.000 mensen mee aan de IkPas-actie, zoals ‘Dry January’ in Nederland wordt genoemd. Dat zijn er 18.000 meer dan vorig jaar. Het werkelijke aantal mensen dat 30 dagen lang alcoholische drank laat staan ligt naar verwachting hoger, zo meldt onder andere de NOS.

Er zijn verschillende redenen om mee te doen variëren van  kijken wat het effect is op je lichaam en geest tot het kijken of je het onder grote sociale druk wel kan volhouden.
Door niet te drinken kun je op lange termijn voorkomen dat je ziektes krijgt en ook op de korte termijn merken mensen dat ze lekkerder in hun vel zitten. Uit het landelijk alcoholexamen bleek al dat mensen eigenlijk te weinig weten over de de risico’s en de schadelijke effecten van alcoholgebruik.

Onderzoeker Rob Bovens van de Universiteit Tilburg onderzocht wat de effecten zijn van een maand zonder alcohol. Zijn conclusies waren dat de lever zich herstelt, het glucosegehalte in het bloed daalt waardoor buikvet afneemt en het cholesterolgehalte daalt. Het is daarnaast ook  goed voor je hersenen: mensen slapen beter, voelen zich fitter en alerter. Onderzoek van Ikpas.nl bevestigt dit beeld; 62% voelt zich bijvoorbeeld fysiek fitter, 55% slaapt  beter en 32% verliest gewicht.

Minderen is niet aan te raden want het effect wordt vooral bereikt door los te komen van de gewoonte  waarvoor in de regel 28 tot 30 dagen nodig is. Daarnaast houden  veel mensen het meestal niet bij 1 glas alcoholische drank.

De alternatieven zijn ook steeds meer voor handen. Je hoeft niet een maand lang alleen maar aan water, thee of frisdrank te zitten. Er worden steeds meer  producten zonder alcohol op de markt gezet die qua smaak erg lijken. Om de afwezigheid van alcohol te compenseren bevatten die dranken veel meer kruiden. Zo krijg je toch de beoogde smaakintensiteit.

Het lijkt zo dat mensen zich eerder moeten verantwoorden voor het feit dat ze niet drinken dan voor het feit dat ze wel drinken. Het is daarom goed  dat om gelijk aan het begin te vertellen dat je meedoet aan Dry January als je een avond uit bent of op visite bent. Dan is de groepsdruk van mensen die wel drinken minder groot.

Volgens het Trimbos Instituut drinkt 8 op de 10 Nederlanders boven de 18 jaar regelmatig alcohol. Het percentage van de volwassen bevolking dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag, is licht gestegen van ruim 37 procent in 2014 naar bijna 40 procent in 2018. Het percentage overmatige drinkers daalde in die periode van bijna 10 procent naar ruim 8 procent.

Bron.nos.nl 

Dit bericht is 3368 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail