Examenstress: zeven tips voor ouders!

Facebooktwitterlinkedinmail

examenstress

13 mei 2016 – De examenperiode kan voor heel wat examenstress zorgen bij de leerlingen, maar ook heel wat ouders blijven in deze periode niet gespaard. Hier enkele tips om ook als ouder de examenperiode ongeschonden door te komen.

1. Blijf rustig

Het is normaal dat je je zorgen maakt:  studeert mijn kind wel voldoende? Is de leerstof niet te moeilijk? Probeer echter geen extra druk op de schouders van je kinderen te leggen door deze angsten door te geven.  Zakken voor een vak is niet het einde van de wereld. Blijf rustig en blijf je kind vooral motiveren  om door te zetten.

2. Stel samen een examenrooster op

Structuur kan tijdens de examens een houvast bieden aan je kind. Stel samen een examenrooster op om te helpen een overzicht te bewaren. Stel hierbij realistische verwachtingen en denk niet in de plaats van je zoon of dochter. Geef het examenrooster een centrale plaats in huis. Dit toont jouw interesse aan en biedt een houvast aan je kind.

3. Je kind in topconditie

Wie studeert, krijgt vlugger honger. Zorg voor een stevig ontbijt, evenwichtige en gevarieerde maaltijden. Laat je kind voldoende tijd nemen om te genieten van een rustige maaltijd. Pauzeren is immers van groot belang tijdens het studeren. Zorg voor afwisselende en leuke pauzes waarbij de student de leerstof even helemaal kan vergeten. Daarnaast is een ‘nachtje doordoen’ ook uit den boze. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om de leerstof te kunnen verwerken.

4. Geef je kind voldoende ruimte

Zorg voor een studeerplek waar jouw kind zich goed voelt. Sommigen studeren liefst aan de keukentafel, anderen liever op hun kamer. Zorg gewoon steeds dat de studeerplek vrij is van zoveel mogelijk afleiding en dat ze voldoende verlicht en verlucht is.

Geef ook voldoende ademruimte. De gesprekken in de examenperiode hoeven niet steeds over de examens te gaan. Haal de druk van de ketel door ook voldoende oog te hebben voor de alledaagse dingen rondom het gezin heen.

5. Luister naar je kind

Vraag op tijd en stond ook even aan je kind wat hij/zij van jou verwacht of graag zou willen. Soms kan een babbel tussendoor al voldoende zijn om even te ontstressen en er terug tegen aan te gaan. Maak ook op voorhand enkele afspraken bv. tijdelijk minder huishoudelijke klussen, geen vriendjes die langskomen, …

6. Een beetje verwennerij mag

Er zijn tijdens de eindexamens al genoeg spanningen. Daarom is het heerlijk om door mama of papa in de watten gelegd te worden. Maak een lievelingsmaaltijd klaar, geef een lekker stuk taart of verse fruitsla, koop een geluksarmbandje of neem het favoriet tv-programma op zodat ze het later kunnen bekijken…  Door deze tijdelijke verwennerij kan je kind zich even lekker ontspannen. Toon naast de extraatjes ook interesse in de leerstof zonder al te veel vragen te stellen. Je kind zal zich gesteund voelen en ervaren dat er ook ‘leuke’ kanten zijn aan een examenperiode.

7. Neem tijd voor jezelf

Neem tot slot voldoende tijd voor jezelf. Tijdens de examenperiodes loeren ruzies al sneller om de hoek en hiermee is niemand gebaat. Voel je de examenstress ook bij jou toenemen? Neem dan even afstand. Dit biedt jouw kinderen ook meteen de mogelijkheid om zelfstandig aan de slag te gaan.

Lees hier ook 10 tips  voor leerlingen

Bron: go-ouders.be

Dit bericht is 5086 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail