Is al die aandacht voor mentale gezondheid bij jongeren wel gezond?

Facebooktwitterlinkedinmail

12 januari 2024 – De toegenomen aandacht voor mentale gezondheid bij jongeren is belangrijk maar toch is het niet ondenkbaar dat dit averechts werkt, zo schrijft Christiaan Vinkers, psychiater en professor bij  Amsterdam UMC in de Volkskrant. 

“Is er een risico van zoveel aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren  dat er een verschuiving optreedt van wat als abnormaal wordt gezien, waarbij ook lichtere psychische klachten worden gezien als een psychiatrische stoornis?”  vraagt Vinkers zich af,  Als er bij ‘normale’ angstklachten of somberheid een zelfdiagnose plaatsvindt, is er ook het risico dat jongeren hun gedrag daarop aanpassen, bijvoorbeeld dat ze zich meer isoleren en inactiever worden, waardoor  klachten verergeren. De angst voor een angststoornis kan zelf angst en stress geven.

De groeiende aandacht voor negatieve psychologische ervaringen en gevoelens, via publiekscampagnes, op scholen en universiteiten, kranten, online en op sociale media, kan er ook toe leiden dat jongeren de normale negatieve ervaringen die bij het leven horen steeds meer als problematische symptomen van onderliggende psychiatrische aandoeningen gaan zien. Met andere woorden: er wordt sneller aan een psychiatrische stoornis gedacht. Een voorbeeld is recent Brits onderzoek waarbij aandacht voor psychische klachten en mindfulness op scholen juist meer depressieve klachten gaf.

Omdat niet bekend is hoe groot de impact van negatieve berichtgeving over mentale gezondheid precies is en niet duidelijk is hoeveel jongeren wel degelijk last hebben van ernstige psychische klachten moeten we ook oppassen met te snel trekken van conclusies, vindt Vinkers.  Deze jongeren stellen zich niet aan, hebben reële klachten en daarvoor is de media-aandacht dan ook meer dan terecht. De meeste psychische aandoeningen beginnen immers in de puberteit, komen vaak voor, en leveren op latere leeftijd ernstige psychische klachten ne beperkingen op. Vroeginterventie is dus belangrijk.

Maar met  huidige berichtgeving over de  mentale gezondheid bij jongeren, moeten we ons afvragen of hoe we erover praten en schrijven invloed heeft op de perceptie en ervaringen. “Kan een verkeerde interpretatie van negatieve berichten leiden tot veranderingen in zelfbeeld en gedrag, die uiteindelijk per saldo nadelig zijn?”,  vraagt Vinkers zich af.

Lees het hele artikel

 

Dit bericht is 1632 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail