Internettherapie bij depressies niet effectief op de lange termijn

Facebooktwitterlinkedinmail

16 januari 2018 – Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) vonden dat internettherapie bij depressie wel effectief is op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Daarentegen werkt de online therapie wel als deze gegeven wordt door psychologen. Deze week verscheen het artikel in een toonaangevend internationaal tijdschrift over psychologie waarin ze de effecten presenteren.

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor psychologische internettherapieën. Tegelijkertijd neemt het aantal depressies onder de Nederlanders niet af. Daarnaast vallen mensen na het meemaken van een depressie vaak terug. Onderzoekers in Groningen (RUG) en Amsterdam (AMC) onderzochten daarom of een online therapie effectief is in het voorkomen van nieuwe depressies nadat iemand hersteld was van een eerdere depressie.

Terugvalpreventie

Veel mensen die eens een depressie hebben gehad, vallen terug. Hoofdonderzoeker prof. dr. Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie aan de RUG, vertelt: “Preventie van nieuwe depressies is erg belangrijk. We weten uit vorige onderzoeken dat onze terugvalpreventietraining, gegeven door psychologen, werkt. We onderzochten daarom of deze therapie ook laagdrempelig, dus online en met minimaal telefonisch contact met een psycholoog, ook goed werkt.”

Medicatie of psycholoog

De onderzoekers bekeken hoe goed deze internettherapie nieuwe depressies voorkwam, 3 maanden en 2 jaar na het afronden van de therapie. Dit vergeleken ze met de standaardzorg, zoals het voortzetten van medicatie. Na 3 maanden gaf de training meer bescherming tegen depressies in vergelijking met de standaard zorg, maar niet na 2 jaar. Dit is opmerkelijk omdat internettherapieën zonder fysieke afspraken met een psycholoog vaker aangeboden wordt. Ook is bekend dat de therapie met de psycholoog wel werkt. Daarom gaan de onderzoekers nu verder met het bestuderen van de terugvalpreventietraining, maar dan met meer contact met een psycholoog.

Op dit moment onderzoekt professor Bockting of een therapie via beeldbellen door psychologen werkt in het voorkomen van nieuwe depressies bij zwangere vrouwen die antidepressiva afbouwen. In deze studie wordt onderzocht wat beter is: afbouwen van medicatie met een terugvalpreventietraining, of doorslikken van medicatie. Zie bv. www.stoporgostudie.nl voor meer informatie.

Bron: rug.nl

Dit bericht is 4123 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail