20 december 2017 – Door de toenemende ambulantisering van de psychiatrie verdwijnen steeds meer woonvoorzieningen. Zorginstellingen willen de vaak fraai gelegen zorgterreinen graag verkopen, maar schrikken terug voor een onvoorspelbaar en kostbaar verkoopproces. Dat het ook anders kan, bewijst GGz Breburg in Etten-Leur. GGz Breburg heeft onlangs 6 hectare grond verkocht op een manier die binnen de zorg nog nauwelijks wordt toegepast. Een manier die een zorgorganisatie veel voordelen kan bieden, waaronder een hogere grondprijs.
Van ‘zorg’ naar ‘wonen’
Bij terreinen met een zorgbestemming is het vaak bijzonder lastig de grondprijs te bepalen. Niet alleen de ligging van het terrein, maar ook de bebouwing die er op gerealiseerd mag gaan worden is daarvoor bepalend. Voor een optimale opbrengst is een wijziging van de bestemming van ‘zorg’ naar ‘wonen’ noodzakelijk – een lang en onzeker traject. Het resultaat is dan veelal een verkoop die voor beide partijen onaantrekkelijk is: een groot risico voor de koper en een lage grondprijs voor de zorginstelling.
Een van de zaken die in dit traject anders ging was bijvoorbeeld het vinden van een marktpartij die bereid was het terrein te kopen tegen een nog onbekende aankoopprijs om het vervolgens voor eigen rekening en risico te ontwikkelen. Bijkomend voordeel voor GGz Breburg door deze andere aanpak is dat zij zich weer volledig kan concentreren op de kerntaak van een ggz-instelling: goede zorg verlenen.
Meer weten? Lees hier het gehele artikel.
Bron: ggznederland.nl
Dit bericht is 6905 keer gelezen.