Jaarlijks Congres Coping – editie 2022

Facebooktwitterlinkedinmail

14 februari 2022 – Op donderdag 7 april 2022 vindt het jaarlijkse congres ‘Coping’ plaats in Utrecht. Hoe iemand met problemen en stress omgaat wordt in de psychologie ‘coping’ genoemd. Coping is voornamelijk gericht op het direct veranderen van een probleem, het veranderen van de wijze waarop men het probleem beleeft of op het hanteren van door het probleem opgeroepen emoties.  

Daarbij geldt dat hoe iemand reageert op een stressvolle situatie, niet of nauwelijks wordt bepaald door de aard van het probleem, maar veel meer door de copingstrategie van die persoon.  Bij stress zoeken mensen vaak naar afleiding.

Sommige mensen reageren passief, anderen juist actief. De een reageert emotioneel, de ander juist rationeel. De één zoekt steun bij familie of vrienden en de ander zoekt zijn toevlucht in het gebruik van alcohol of drugs om de problemen even te vergeten of de pijn voor een moment te verzachten. Copingstijlen lopen dus door elkaar heen.  Maar welke kennis is beschikbaar, wat kunnen we hiermee en wat is de beste aanpak? Dit zijn vragen die centraal staan tijdens het congres over coping. Ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk gaan dieper in op het fenomeen coping, waarbij onderzoeksresultaten worden gekoppeld aan toepassing in de praktijk. 

Meer…

Sprekers

  • Dr. Carien Karsten (StroomQ) – Stresstypen herkennen en de behandeling van stress en burn-out
  • Dr. Fabiënne Naber (Universitair Medisch Centrum Utrecht) – Coping en het brein
  • Dr. Joost Hutsebaut (De Viersprong) – Veerkrachtige jongeren in veerkrachtige omgevingen
  • Dr. Tibor Brunt (Universiteit van Amsterdam) – Copingstrategieën van jongens en meisjes
  • Prof. Dr. Frank Kortmann (Radboud UMC) – Coping en cultuur
  • Drs. Paulien Kuipers (Stichting Kinderleven) – Coping: het effect van stress bij ouders op kinderen
  • Drs. Peter Mol (Gedragondersteuning) – De aanpak van stress bij leerlingen op school

Accreditatie, korting en aanmelding

Voor dit jaarlijkse congres is accreditatie aangevraagd bij FGzPt, NIP K&J / NVO-OG, SKJ, Registerplein, LV POH-GGZ, Kwaliteitsregister V&V, VSR en Register Vaktherapie.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1953 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail