Huisdieren helpen om je depressieklachten te verminderen

Facebooktwitterlinkedinmail

30 januari 2019 –  Kan een dier je van je depressie af helpen? “Nee, maar huisdieren kunnen heel goed helpen om je beter te laten voelen”, zegt Nienke Endenburg, GZ-psycholoog en deskundige op het gebied van de relatie tussen mens en dier. “Als je vriendelijk uitziende dieren aait, komt het hormoon oxytocine vrij”, vertelt ze. “Dat hormoon reduceert stress, maakt je minder agressief en zorgt ervoor dat je pijngrens omhoog gaat.”, zo meldt RTLnieuws.

Ook zorgt het omgaan met dieren voor het vrijkomen van endorfine. “Daarvan word je blij.” Als je een hond hebt, moet je die ook uitlaten. Die beweging zorgt voor nog meer endorfine in je lichaam, legt Endenburg uit.

“Mensen die lijden aan een depressie, komen vaak moeilijk van de bank. Van de bank naar het toilet gaan is voor hen vaak al een moeilijke opgave, die energie hebben ze niet.” Een hond kan daar verandering in brengen, vertelt ze. “Met een hond ga je toch, want ja, die moet toch worden uitgelaten.”

Sociaal contact

Buiten zijn met je hond zorgt er ook weer voor dat je contact hebt met mensen. Dat sociale contact is heel belangrijk voor je gezondheid en om je beter te voelen. “Mensen zonder social support zijn vaker ziek, hebben een lagere weerstand en een grotere kans op hart- en vaatziekten.”

Dieren geven je een doel, omdat je voor het dier moet zorgen. “Mensen met een depressie doen eerder boodschappen voor hun dier dan dat ze boodschappen voor zichzelf doen.” Ook fijn, volgens Endenburg: een huisdier oordeelt niet.

“In principe maakt het niet uit welk dier je neemt, als je er maar een band mee ontwikkelt.” Konijnen en cavia’s kunnen bijvoorbeeld heel goed als hulpdier dienen. “Ik ken mensen die een hele caviaflat hebben en daar heel druk mee zijn. Die cavia’s zijn voor hen heel belangrijk.” Een hulpdier kan goed helpen bij afleiding. “Als je depressief bent, heb je veel negatieve gedachten. Het is dan fijn om toch even te kunnen lachen om je cavia die een gek sprongetje maakt.”

Uiteindelijk kunnen alleen gedomesticeerde dieren dienen als hulpdier. Als voorbeeld noemt ze schapen. “Met een schaap kan je bijvoorbeeld ook wandelen. Een hulpdier kan je problemen iets verzachten, net als een pil tegen depressie dat kan doen.”

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 10261 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail