Hond helpt kind om minder stress te ervaren

Facebooktwitterlinkedinmail

12 mei 2017 – Het aaien en knuffelen van een hond helpt kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud om zich minder onrustig te voelen in stressvolle situaties, zoals een spreekbeurt. Voor het onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Social Development is gepubliceerd, werden honderd gezinnen met kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud en een hond onderzocht.

Om de hoeveelheid stress bij een kind te meten, moesten de kinderen tijdens het onderzoek in het openbaar een spreekbeurt geven en een rekenopdracht volbrengen. Deze taken simuleren situaties uit het dagelijks leven en staan erom bekend dat ze het stresshormoon cortisol laten stijgen.

Ook werd voorafgaand en na de taken een speekselmonster afgenomen om daarin de hoeveelheid cortisol te meten. De kinderen werden willekeurig ingedeeld in drie groepen. Zo mochten kinderen de taken verrichten met hun hond aan hun zijde, met hun ouders in de buurt of alleen.

“Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich veel minder onrustig of gestrest voelen wanneer ze hun hond in de buurt hebben. Deze resultaten verschilden sterk van de kinderen die hun ouders bij zich hadden of alleen de taken moesten volbrengen”, aldus Kertes.

Interactie
Uit deze test bleek dat het cortisolgehalte per kind verschilde afhankelijk van de mate van interactie met hun hond. “Kinderen die hun hond riepen om naar hen toe te komen en daarna het dier gingen knuffelen, hadden lagere cortisolgehalten in hun speeksel. Wanneer de hond rondliep of uit zichzelf naar het kind toekwam, werd het stressgehalte aanzienlijk minder verlaagd.”

Volgens Kertens denken veel mensen dat honden goed zijn voor kinderen, maar wetenschappers konden niet eerder vaststellen of dit ook daadwerkelijk aan de orde is en hoe het werkt. “Hoe we als kind om leren gaan met stress, heeft ook consequenties voor hoe we als volwassene omgaan met stressvolle situaties.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 5884 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail