Psychiatrie ontvangt bijna vier ton voor onderzoek naar magnetische stimulatie

Facebooktwitterlinkedinmail

9 augustus 2018 – Philip van Eijndhoven en Indira Tendolkar van de afdeling psychiatrie van het Radboud ziekenhuis hebben binnen het DoelmatigheidsOnderzoek-programma van ZonMw een subsidie ontvangen van 360.000 euro. Het bedrag is bedoeld om de (kosten)effectiviteit te onderzoeken van repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) ten opzichte van antidepressiva.

Transcraniële magnetische stimulatie is het prikkelen van de hersenen door middel van een magnetische puls die buiten de schedel wordt opgewekt. Als gevolg hiervan ontstaan elektrische stroompjes in de hersenen, die mogelijk een therapeutisch effect kunnen hebben als ze bij herhaling (repetitief) worden toegediend.

Aantrekkelijk alternatief
Naast cognitieve gedragstherapie (CGT), krijgen patiënten met een depressieve stoornis nu primair medicijnen. Als een medicijn niet werkt, wordt een ander geprobeerd. Geven twee verschillende medicijnen geen resultaat, dan is de kans vrij klein dat andere medicatie zal aanslaan. In zo’n situatie kan rTMS een aantrekkelijk alternatief zijn, waarschijnlijk met meer kans op effect.

Medicijnen of rTMS
Het gaat om een onderzoek waarbij patiënten willekeurig (via loting) medicatie of rTMS krijgen, in beide gevallen gecombineerd met CGT. Het effect van beide behandelingen wordt gedurende een jaar nauwkeurig gevolgd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de GGZ instellingen ProPersona en Brain Clinics, het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, het Elizabeth Tweestedenziekenhuis Tilburg en het Donders Instituut. Het onderzoek begint in januari 2019 en loopt door tot het einde van 2022.

Meer over magnetische stimulatie
www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/repetitive-transcranial-magnetic-stimulation

Bron: radboudumc.nl

Dit bericht is 3809 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail