Ontwenningsverschijnselen bij stoppen antidepressiva ernstiger dan gedacht

Facebooktwitterlinkedinmail

10 oktober 2018 – De ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met antidepressiva zijn ernstiger dan tot nu toe werd aangenomen, aldus een nieuw Brits onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Addictive Behaviors. De helft van mensen die antidepressiva gebruiken ervaren ernstige en soms langdurige ontwenningsproblemen wanneer ze proberen te stoppen.

Volgens het National Institute of Health en Care Excellence (Nice)  wordt nu gezegd dat de ontwenningsverschijnselen “meestal mild  zijn en gedurende ongeveer een week aanhouden”,  maar dit moet worden aangepast zo blijkt nu.

‘Als ik vergeet mijn antidepressivum in te nemen heb ik last van hevige huilbuien, zelfmoordgedachten, een gevoel van te veel cafeïne in mijn hersenen, elektrische schokken, hallucinaties en enorme stemmingswisselingen’, zei een patiënt in het onderzoek.

Dr. James Davies van de Universiteit van Roehampton en Prof John Read van de Universiteit van East London zeggen dat de ernstige  ontwenningsverschijnselen deels verklaren  waarom mensen lang antidepressiva gebruiken .

Moderne antidepressiva van de SSRI-klasse, zoals Prozac (fluoxetine) en Seroxat (paroxetine), werden gedeeltelijk op de markt gebracht vanwege hun veiligheid. Ook werd gezegd dat het stoppen van de medicijnen gemakkelijker was.

Dit onderzoek bevestigt wat veel patiënten al jaren weten. Er zijn veel getuigenissen over ernstige ontwenningsverschijnselen, waarbij er sprake is van duizeligheid, misselijkheid, slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Maar tot nu toe werd aangenomen dat de  ontwenningsverschijnselen mild en van korte duur waren en gewoonlijk binnen een tot twee weken zouden verdwijnen.

Antidepressiva zijn nu een van  de meest voorgeschreven medicijnen in Engeland en de VS, zeggen de onderzoekers. “In het Verenigd Koninkrijk is het gebruik sinds 2000 met 170% gestegen, met meer dan zeven miljoen volwassenen (16% van de Engelse volwassen bevolking) die vorig jaar alleen al in Engeland een antidepressivum kregen voorgeschreven”, Ongeveer de helft  gebruikt de antidepressiva langer dan twee jaar.

“Dit nieuwe onderzoek toont aan  dat ontwenning van antidepressiva vaak ernstige symptomen veroorzaakt die weken, maanden of zelfs langer kunnen aanhouden,” zei Dr James Davies. Dit leidt ertoe dat veel artsen ontwenningsverschijnselen verkeerd diagnosticeren, vaak als terugval, wat resulteert in veel onnodig en schadelijk langdurig voorschrijven. ”

Bron: theguardian.uk

Dit bericht is 80404 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail