Gratis webinar over de effecten van psychotherapie bij depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

13 november 2023 – Op dinsdag 12 december organiseren het NIP, RINO Zuid en de RINO Groep een webinar over de effecten van psychotherapie bij depressie. 50 jaar onderzoek naar de effecten van psychotherapie bij depressie: Wat heeft het opgeleverd? Prof. dr. Pim Cuijpers neemt je mee in zijn onderzoek met een introductie door Prof. dr. Bas van Alphen.

Dit webinar komt voort uit de Vraag van de Week, een initiatief van Prof. dr. Bas van Alphen, waarbij praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek centraal staat. Met de Vraag van de Week en deze webinars dagen wij jou als professional uit om je kritische, wetenschappelijke blik aan te scherpen en je kennis actueel te houden. Niet als doel op zich, maar vanuit de gedachte dat een kritische, wetenschappelijke attitude bijdraagt aan goede zorg.

Onderzoek Prof. dr. Pim Cuijpers
In de afgelopen 50 jaar zijn er bijna 1.000 gerandomiseerde trials uitgevoerd naar de effecten van psychologische behandeling van depressie. In dit webinar geeft Prof. dr. Pim Cuijpers een overzicht van de resultaten van deze trials op basis van een groot project waarin al deze trails zijn verzameld. Hij gaat onder andere in op:

  • de effecten van de diverse beschikbare therapieën
  • de effecten bij de verschillende leeftijdsgroepen en de specifieke doelgroepen
  • de effecten van de verschillende ‘formats’ waarin de behandelingen toegepast kunnen worden
  • de vergelijkingen met medicatie en gecombineerde behandelingen
  • en wat er bekend is over predictoren van de uitkomst

Cuijpers vertelt dat evidence-based behandelen niet altijd wil zeggen dat patiënten erdoor opknappen. In feite is het vaak een minderheid die opknapt door een eerste evidence-based therapie. Hoe zit het met de effectiviteit van nieuwe therapieën ten opzichte van de reeds bestaande? In welke behandelmethodieken en bij welke specifieke doelgroepen heeft wetenschappelijke ontwikkeling volgens Cuijpers de grootste toegevoegde waarde?  Dat en meer tijdens dit inspirerende webinar, waar we je graag voor uitnodigen!

Praktische informatie:
Via onderstaande link kun je je aanmelden voor het webinar. Je ontvangt vervolgens een week vantevoren een e-mail met een link naar de Zoomsessie.

Deelname is gratis. Accreditatie wordt aangevraagd bij NIP en FGzPt.
Interesse? Dit gratis webinar vindt plaats op 12 december van 16.00 – 17.00 uur

Direct inschrijven  

Bron: rinogroep.nl

Dit bericht is 1205 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail