Meerderheid jongeren mist les over mentale gezondheid op school

Facebooktwitterlinkedinmail

5 april 2019 – Acht op de tien (82 procent) jonge mensen vinden dat les over mentale gezondheid standaard in het lespakket van middelbare scholen moet komen. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel, onder 2100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar, zo meldt NPO3.

Momenteel zijn middelbare scholen vrij in hoe ze aandacht besteden aan mentale gezondheid binnen hun curriculum. Uit de peiling blijkt dat 85 procent van de jonge mensen zelf op de middelbare school geen les heeft gehad hierover. Deelnemers denken dat lessen over mentale gezondheid zorgen voor meer kennis en begrip. De komende week organiseren NPO 3FM en MIND de #openup-week om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Taboe om te praten over psychische problemen 

Jonge mensen die kampen met psychische klachten geven daarnaast aan dat zo’n les hen zou hebben geholpen om hun problemen eerder te herkennen en het bespreekbaar te maken. Ruim de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het nu als een taboe om erover te praten. Daarnaast schaamt vier op de tien (42 procent) zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad).

Iemand zegt: “Ik vind het moeilijk om er uit mezelf over te beginnen, omdat ik me schaam en anderen niet tot last wil zijn.” Een ander schrijft: “Mensen hebben vaak geen idee wat er omgaat in een persoon met psychische problemen. Dat maakte voor mij de keuze dat ik jaren tegen niemand iets gezegd heb. Ik denk dat met lessen daar meer begrip voor gaat komen en jongeren sneller hulp gaan zoeken.”

Psychische problemen - graphic 2

Veel stress onder jongeren

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of ze het afgelopen jaar, in hun dagelijks functioneren, langere tijd te maken hebben gehad met psychische klachten. Tweederde (67%) geeft aan last te hebben gehad van stress. Daarnaast worden ook somberheid (53%), slaapproblemen (45%), eenzaamheid (41%), angsten (35%) en depressieve gevoelens (32%) genoemd.

De klachten staan vaak niet op zichzelf, zoals een van de deelnemers beschrijft: “Stress en slaapproblemen zorgden ervoor dat ik last kreeg van al mijn andere klachten. Je hebt dan geen energie meer in je lijf om terug te vechten en dan beland je steeds meer in de problemen.”

Een ander vertelt over gevoelens van depressie, somberheid en oververmoeid zijn: “Het vreet mijn energie, dag in dag uit. Continue draait er een motor met negatieve gedachten. En de gedachten zijn sterk. Heel sterk.”

Steun in omgeving

Wanneer jongeren met psychische klachten hierover praten dan is dat vooral met vrienden, ouder(s), een professional of hun partner. 85 procent geeft aan dat mensen vooral begripvol reageerden op hun psychische klachten. Een op de tien (12 procent) zegt met niemand te praten.

Psychische problemen - graphic 3

Jonge mensen met psychische klachten die geen professionele hulp hebben gezocht geven daarvoor de volgende redenen:

Psychische problemen - graphic 4

Sociale media

Een kwart (24 procent) van de jonge mensen die op sociale media zitten zegt één of meerdere bekende mensen te volgen die openhartig zijn over hun psychische klachten. Ze schrijven bijvoorbeeld over YouTuber VeraCamilla die video’s maakt over omgaan met angst, vlogger Bibi Breijman die online over haar burn-out vertelde en Jasper van Streetlab die zich inzet voor het bespreekbaar maken voor psychische problemen onder jongeren.

Tweederde (68 procent) van deze groep volgers geeft aan dat dit hen helpt om meer begrip te krijgen voor andere jonge mensen die te maken hebben met psychische klachten.

“Ik denk dat mensen met zo’n groot bereik kunnen zorgen voor begrip, taboes kunnen doorbreken en herkenbaarheid aankaarten,” schrijft een jongere in het onderzoek.
Psychische problemen - graphic 7

 Lees ook het artikel van 3FM Tussenuur: ‘Maud wil weten waarom ze geen les krijgt over depressie’

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 maart tot en met 1 april, deden 2123 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Bron: npo3.nl

Dit bericht is 12239 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail