Psychische kwetsbaarheid voor depressie en angst verdient meer aandacht

Facebooktwitterlinkedinmail

4 april 2019 – Factoren die mensen kwetsbaar maken voor het ontwikkelen van depressie en angst moeten meer aandacht krijgen bij de preventie en behandeling van deze stoornissen. Dat stelt gezondheidszorgpsycholoog Sascha Struijs in zijn proefschrift. ‘Tijdens de behandeling van een depressie of angststoornis moet er naast de symptomen ook aandacht zijn voor de onderliggende psychologische kwetsbaarheid.’ Struijs promoveert 2 april bij Amsterdam UMC.

Vooral de neiging om moeilijke situaties te vermijden, emotionele instabiliteit, introversie (in zichzelf gekeerd zijn) en een gevoel van weinig controle over het leven maakt mensen kwetsbaar voor het ontwikkelen van depressie en angst. Deze eigenschappen verhogen ook het risico op het voortduren van de depressie of angststoornis.

Preventieve middelen

Deze psychologische kwetsbaarheden zijn goed te verminderen door een psychologische behandeling. Uit het onderzoek van Struijs blijkt dat mensen die eenmaal een depressie- of angststoornis hebben, daar moeilijk weer van af komen. ‘Ik raad aan om waar mogelijk preventieve middelen in te zetten voor groepen kwetsbare personen. Daarmee kan de ontwikkeling van ernstiger psychische klachten hopelijk voorkomen worden.’

Uniek onderzoek

Struijs heeft tijdens zijn onderzoek bijna 300 personen, met en zonder depressie of angststoornis, vele jaren gevolgd. Deze mensen maakten deel uit van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA), een grote studie die in 2004 gestart is en nog steeds loopt. Het unieke van dit onderzoek is dat er veel verschillende kwetsbaarheden gezamenlijk onderzocht werden in relatie tot zowel depressie als angst.

Bron: vumc.nl

Dit bericht is 4675 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail