Hoe ga je als leidinggevende om met personeel met een angststoornis?

Facebooktwitterlinkedinmail

24 oktober 2019 – In Nederland krijgt bijna 20 procent van de bevolking te maken met een angststoornis. Dit betekent dat ook leidinggevenden te maken krijgen met personeel met een angststoornis. Maar hoe zorg je ervoor dat ook zij met meer vertrouwen en plezier aan het werk gaan?

Als leidinggevende is het belangrijk om te zorgen dat jouw werknemer zich op zijn of haar gemak voelt. Advies geven kan verkeerd overkomen dus wees hier voorzichtig mee. Daarom moet je een aantal dingen in je achterhoofd houden tijdens het managen van iemand met een angststoornis:

  1. Het is belangrijk om te laten weten dat er altijd om hulp gevraagd mag worden en dat je open staat voor een privégesprek. Als de werknemer het gevoel krijgt dat er geen tijd is voor hulp, zorgt dit voor onzekerheid.
  2. Het is van belang dat je bevestigt dat er een open sfeer is waar veilig in gepraat kan worden. Om dit te doen kan je bijvoorbeeld iets persoonlijks over jezelf delen.
  3. Het is cruciaal om begrip te tonen als jouw werknemer besluit te praten over de angststoornis of andere persoonlijke thema’s. Laat weten dat het goed is, dat dit geen negatieve gevolgen heeft en dat je open staat voor het gesprek.

Zorg voor vertrouwen
Een werknemer met een angststoornis kan zichzelf in de weg gaan zitten door te piekeren over bepaalde dingen. Een manier om dit te proberen te verminderen is het geven van complimenten. Het zorgt ervoor dat jouw werknemer zich goed voelt over zijn werk en het gevoel krijgt dat jij, de leidinggevende, dat ook vindt. Dit vertrouwen is heel belangrijk.

Verder kan een vertrouwenspersoon ontzettend veel toevoegen aan de ontwikkeling van de werknemer. Zorg dat er iemand is waar de werknemer zijn of haar twijfels en ontevredenheden mee kan delen zonder dat de werknemer het gevoel krijgt hier op afgerekend te worden.

Het is bijvoorbeeld lastig om tegen je leidinggevende te zeggen dat je een taak vervelend of saai vindt. Maar als je dit niet kan uiten kan het voor stress of onzekerheid zorgen.

Daarnaast is het ook belangrijk voor de ontwikkeling om de werknemer te stimuleren af en toe dingen te doen die angst veroorzaken. Biedt hierbij extra hulp aan maar dwing de werknemer vooral niet tot dingen waar hij of zij zich niet prettig bij voelt. Zorg voor een andere optie om het ‘moeten’ weg te nemen.

Heb geduld

Een werknemer met een angststoornis heeft meestal wat meer tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie dan iemand zonder angststoornis. Hou dus de growth mindset in je achterhoofd. En ga samen met jouw werknemer de uitdaging aan.

Meer lezen?

Door: Daphne Maczolleck via YoungCapital

Bron: samensterkzonderstigma.nl 

Dit bericht is 4453 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail