Themabijeenkomsten en activiteiten
Bezoekers bepalen zelf wat zij tijdens Het Kiemuur doen. Deelname aan activiteiten, zoals een muziekquiz of een kaartspel, is niet verplicht. “Dat maakt ons niet uit. Het belangrijkste is dat ze de drempel hebben overwonnen om hier te komen”, zegt Van Vugt. “Voor wie wil, organiseren we themabijeenkomsten en soms speciale activiteiten.” Tijdens de themabijeenkomsten bespreken de bezoekers onderwerpen, zoals wonen, vrije tijd, sociale relaties, psychische gezondheid en zorg voor de kinderen. ‘’Of en welk thema aan bod komt, bepalen de ervaringsdeskundigen samen met de bezoekers’’, vertelt Van Vugt. “Die invloed is belangrijk. Het zorgt dat bezoekers gemotiveerd zijn om aan de bijeenkomst deel te nemen.”
Een voorbeeld van een activiteit is ‘Het Kiemuur kookt’. In samenwerking met de stichting Tilburgse Voedselbank leren bezoekers met een kleine portemonnee een gezonde maaltijd te koken. Voor ‘Het Kiemuur familie’ worden uitdrukkelijk familieleden, mantelzorgers en andere betrokken uitgenodigd. De goede bezoekerscijfers van deze Kiemuren laat zien hoe belangrijk deze contacten voor de bezoekers zijn.
Medewerkers dragen bij aan het succes
De medewerkers zijn erg belangrijk voor het succes van Het Kiemuur. Zij weten waar ze het over hebben, vanwege hun eigen ervaring met lichamelijke of psychische klachten en/of verslaving, en zijn opgeleid om deze eigen ervaringen in te zetten voor anderen. Dit maakt het voor hen mogelijk om een brugfunctie te vervullen voor kwetsbare mensen in de wijk. Van Vugt: “Dit doen de ervaringsdeskundigen tijdens De Kiemuren, maar ook gaan zij samen met hulpverleners de wijk in om in gesprek te gaan met andere kwetsbare mensen. Juist doordat zij op gelijkwaardig niveau kunnen communiceren, vinden zij vaak een ingang die voor de hulpverlening onvindbaar was.”
De ervaringsdeskundigen zijn op tal van terreinen actief. Zij ondersteunen inwoners op individueel niveau, helpen bij het opbouwen van wijknetwerken en adviseren gemeenten over de toegankelijkheid van voorzieningen. Ook organiseren zij buurtgesprekken over psychische kwetsbaarheid en nemen zij samen met organisaties en professionals deel aan leerkringen in de wijk, gericht op het verbeteren van de samenwerking in de wijk. Zo dragen De Kiemuren op verschillende manieren bij aan destigmatisering en aan meer ervaringsdeskundige expertise in de wijk.
Ontkiemen
“Het Kiemuur gaat altijd door, ook op feestdagen of wanneer er maar een paar bezoekers zijn,” aldus Van Vugt. Het is daarmee een stabiele plek in de wijk waar mensen binnen kunnen stappen voor ontmoeting, ondersteuning en persoonlijke groei. “Het Kiemuur is een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je kunt ontkiemen.” Bezoekers geven aan dat hun herstel pas echt begon toen zij Het Kiemuur gingen bezoeken. Het opent de deuren naar persoonlijke groei en meer participatie. Daarmee is Het Kiemuur een aanwinst in het sociaal domein.
>Meer informatie
Het Kiemuur doet mee aan het project Welkom in ons buurthuis van Platform31. In dit project bezoekt Platform31 vier verschillende ontmoetingscentra om in gesprek met deelnemers helder te krijgen hoe buurtcentra meer verwelkomend kunnen zijn voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid.
Bron: persbericht
Dit bericht is 2837 keer gelezen.