Tekstrobots herkennen een depressie door bepaald woordgebruik

Facebooktwitterlinkedinmail

28 november 2018 – Het is mogelijk om een persoon met depressie te herkennen aan de woorden die hij of zij gebruikt. Onderzoekers van de University of Reading (GB) hebben met hulp van teksten van mensen van wie is vastgesteld dat ze depressief waren een lijst gemaakt die hulpverleners, maar ook familie en vrienden kan helpen, zo meldt faqt.nl

Depressieve mensen spreken opmerkelijk vaak in de eerste persoon enkelvoud. Ze hebben het vaak over ‘ik’ of ‘mij(n)’. Natuurlijk gebruiken psychisch gezonde mensen die termen ook vaak, maar het gebruik is in evenwicht met woorden voor anderen als ‘zij’ en ‘hun’. Bij depressie is die balans totaal zoek.

Verder is bij depressie een opmerkelijk hoge frequentie te zien van absolutistische woorden, als ‘altijd’, ‘niets’ of ‘totaal’, ontdekten de onderzoekers. Ook negatieve woorden als ‘eenzaam’ en ‘verdrietig’ komen iets vaker voor. Maar die frequentie is zo laag dat het de meeste mensen niet zal opvallen.

De onderzoekers lieten een tekstrobot los op verschillende fora. Daaronder enkele van mensen die zelfmoord overwegen. Daar werden de woorden veel vaker gebruikt dan op fora over bijvoorbeeld wetenschap. Volgens de onderzoekers kunnen dergelijke robots een rol gaan spelen bij het herkennen, vroegsignaleren en behandelen van depressie en het voorkomen van zelfdoding.

Bron: faqt.nl

Dit bericht is 3597 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail