Bekijk de drie genomineerden voor MensenrechtenMens 2018

Facebooktwitterlinkedinmail

29 november 2018 Producent en presentator Beau van Erven Dorens, ervaringsdeskundige Edo Paardekooper Overman en  de  Nederlandse Straatdokters Groep zijn genomineerd voor MensenrechtenMens 2018. Op 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat mensenrechten in Nederland nog te vaak onder druk staan. Tegelijkertijd ziet het College dat er veel mensen zijn die zich dagelijks inzetten voor mensenrechten van anderen. Omdat deze inzet vaak te weinig opgemerkt en beloond wordt, komt het College voor de Rechten van de Mens dit jaar voor het eerst met een prijs: MensenrechtenMens 2018. Jaarlijks krijgt de prijs een ander thema. Dit jaar is dat dak- en thuisloosheid.

Met meer dan dertig inzendingen was de keuze voor de drie genomineerden nog behoorlijk lastig. Toch denken we een evenwichtige selectie te hebben gemaakt”, aldus jurylid Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens. Bij de selectie van de genomineerden voor MensenrechtenMens 2018 werden vragen gesteld over het onderscheidende vermogen van het initiatief, over de rol die de dak- en thuisloze mensen zelf hadden en hoe deze doelgroep erdoor op vooruit is gegaan. De drie genomineerden dit jaar zijn: Beau van Erven Dorens, Edo Paardekooper Overman en de Nederlandse Straatdokters Groep.

Edo Paardekooper Overman

De 70-jarige ervaringsdeskundige Edo Paardekooper Overman zet zich al jaren in voor dak- en thuisloze mensen, verslaafden en GGz-cliënten – zowel op nationaal als internationaal niveau. “Paardekooper Overman speelt al jaren een cruciale rol in het realiseren van het recht op participatie van dakloze mensen en het verminderen van het stigma dat op hen rust. Als er íemand dakloosheid op de kaart heeft gezet is dat Edo Paardekooper Overman wel.”, aldus jurylid Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens.

Beau van Erven Dorens

Van Erven Dorens is genomineerd voor de eretitel MensenrechtenMens 2018 naar aanleiding van zijn televisieprogramma’s het Amsterdam- en het Rotterdam Project. Hij is hiervan zowel producent als presentator. Ook buiten deze programma’s spreekt hij zich uit over dak- en thuisloosheid. En bereikt daarmee een groot publiek: “Ik denk dat het belangrijk is dat we met zijn allen gaan beseffen dat we die daklozen wél heel goed kunnen helpen. Alleen vanuit dat aspect al zijn we het verplicht. Dak- en thuislozen worden nu vaak gezien als een nummer, maar het zijn gewoon mensen zoals jij en ik. Als we ons dat nou eens gaan realiseren, dan valt er heel wat te winnen”, aldus van Erven Dorens.

De Nederlandse Straatdokters Groep

Ook de Nederlandse Straatdokters komen op voor de dak- en thuisloze mensen in ons land. Ze zoeken deze doelgroep op, bieden medische hulp, doen onderzoek, organiseren symposia en slaan alarm naar de politiek om de zorg voor mensen die op straat leven te verbeteren. “Als Straatdokters brengen wij samen met dak- en thuisloze mensen een stem uit tegen eenzaamheid en verveling. Een stem tegen levenspijn, verdriet en angst van het niet gezien en gehoord worden. Een stem tegen het schenden van fundamentele Rechten van de Mens: erbij horen en meedoen”, aldus oprichter Igor van Laere.

Bekendmaking winnaar op 10 december

Op 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, wordt in Het Huis Utrecht in Utrecht de MensenrechtenMens 2018 bekend gemaakt. Een eretitel die de winnaar een platform geeft om meer bekendheid aan initiatieven en projecten te geven en het eigen netwerk te vergroten. Tijdens de uitreiking zijn minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn, Volksgezondheid en Sport aanwezig.

Bron: mensenrechten.nl

Dit bericht is 3039 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail