6 december 2019 – De onzekerheden rond de aanbesteding van de gemeente Venlo hebben ertoe geleid dat het Zelfregiecentrum zich na bijna 12 jaar genoodzaakt ziet om aan het einde van dit jaar zijn deuren te sluiten. Als eerste Zelfregiecentrum van Nederland kreeg het concept veel belangstelling en inmiddels ook navolging op andere plekken. Zo zijn er inmiddels zelfregiecentra in Weert, Nijmegen, Deventer, Leiden, Middelburg en Utrecht.
Geïnspireerd door de WMO uit 2007 startte Sonja Visser een ontmoetingsplek waar mensen op hun eigen tempo konden halen én brengen. Mensen met eigen ervaringen ten aanzien van kwetsbaarheid en vooral van herstel werkten er als vrijwilliger en groeiden later door in een rol als medewerker.
Met gemiddeld 700 unieke bezoekers per jaar wist het Zelfregiecentrum veel mensen te bereiken, ook mensen die bij reguliere hulpverlening bekend staan als ‘moeilijk bereikbaar’. Uniek aan het concept is dat er aan de voordeur geen onderscheid gemaakt wordt naar type probleem of vraag en dat juist die vrije ruimte maakt dat mensen ook van betekenis worden voor elkaar. Binnen het centrum werden jaarlijks meerdere herstelcursussen verzorgd; honderden cursisten behaalden een certificaat.
Vanuit het pionierswerk in Venlo en met de landelijke aandacht voor herstel en de opmars van het beroep van ervaringsdeskundige, groeiden de activiteiten van Stichting Zelfregiecentra NL in de regio. Na het Zelfregiecentrum Venlo volgden het Dagactiviteitencentrum Venlo, Zelfregiecentrum Weert, Herstelhuizen in Weert en Venray en een inloop in Panningen. Ook zijn er sinds een aantal jaren zelfregiecoaches actief in de wijk, in huisartspraktijken en binnen klinieken en geven zij cursussen en voorlichting in allerlei samenwerkingsverbanden. Inmiddels werken er binnen de stichting 33 mensen waarvan 26 ervaringsdeskundigen en wordt hun expertise alom herkend.
“Om de sterke ontwikkelingen, kansen en groei in de regio te kunnen ondersteunen is het voor ons nu noodzakelijk om afscheid te nemen van een onderdeel waaraan momenteel erg veel onduidelijkheid kleeft. Voor een kleine organisatie als St. Zelfregiecentra NL is het huidige mega-aanbestedingsproces van de Sociale Basis in Venlo en het gekozen tijdspad door gemeente Venlo inmiddels niet meer te overzien.
Het vraagt te veel inzet en aandacht die inmiddels ten koste dreigt te gaan van medewerkers en van andere onderdelen binnen de stichting. Dat brengt te grote risico’s met zich mee voor ons als gehele organisatie en is niet langer verantwoord. We hebben de afgelopen jaren onduidelijkheden rondom financiering weten te doorstaan en zijn –juist voor onze bezoekers- steeds doorgegaan. Maar soms moet je een deur dichtdoen, zodat andere deuren open kunnen blijven”, aldus Sonja Visser.
Bron: mindplatform.nl
Dit bericht is 3482 keer gelezen.