Herstelhotel Weert wint de VGZ Hersteleuroprijs 2017

Facebooktwitterlinkedinmail

8 september 2017 – Donderdag 7 september 2017 heeft het Herstelhotel Weert, een gezamenlijk initiatief van het Zelfregiecentrum Weert en Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg, de VGZ-hersteleuroprijs ter waarde van €25.000 gewonnen.

Het Herstelhotel wordt gerund door ervaringsdeskundigen en vrijwilligers en is er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Hulpverleners vanuit de ggz zijn er wanneer nodig. Soms hebben mensen het even nodig tot rust te komen. Een paar dagen elders verblijven en hulp ontvangen waardoor alledaagse levensvragen niet uitmonden in een crisis en opname binnen een psychiatrische afdeling.

Derde editie Hersteleuroprijs

Voor de derde keer reiken zorgverzekeraar VGZ en Mind LP de Hersteleuro uit aan vier initiatieven die het herstel van patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg bespoedigen. Dit zijn initiatieven op het gebied van ervaringsdeskundigheid en herstelondersteuning die vaak niet in aanmerking komen voor financiering vanuit een van de reguliere financieringsbronnen. Uit een flink aantal mooie aanmeldingen nomineerde de jury acht initiatieven en koos uiteindelijk vier organisaties die positief bijdragen aan het op de kaart zetten van herstel en herstelondersteunende zorg in de GGZ.

Herstelhotel Weert

Joze Moonen van het Herstelhotel: “Het Herstelhotel is een idee dat al jaren leefde en eind vorig jaar realiteit werd. We hebben een positieve, huiselijke plek gecreëerd waar ‘samen’ de boventoon voert. Mensen kunnen bij ons tot rust komen zodat een crisis of opname in een kliniek niet meer nodig hoeft te zijn. De reacties die we krijgen van onze gasten zeggen alles. Bijvoorbeeld Resi, die een week bij ons verbleef. Zij noemde het Herstelhotel een geschenk uit de hemel, omdat er betrokkenheid, rust, warmte, respect en een luisterend oor is. Voor het eerste sinds lange tijd had zij geen suïcidale gedachten meer. Samen hebben we een opname, wat heel traumatisch kan zijn, voorkomen.”

De start van het Herstelhotel en de inzet van ervaringsdeskundigen passen in de landelijke trend van het afbouwen van bedden in ggz-instellingen en het opbouwen van meer hulp en ondersteuning in de leefomgeving van mensen. Het Zelfregiecentrum Weert/Venlo en Vincent van Gogh realiseren dit door meer en betere mogelijkheden te bieden op het gebied van zorg in de leefomgeving van mensen en het opbouwen van een netwerk en betekenisvolle activiteiten.

Bron: VVGi.nl (perspericht)

Dit bericht is 4592 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail