GGZ Drenthe betaalt ex-bestuurder door

Facebooktwitterlinkedinmail

geld-lenen

15 juli 2016 – GGZ Drenthe betaalt een vertrokken bestuurder vrijwel zijn volledige bestuurderssalaris door tot aan zijn pensioen. Dat blijkt uit de zojuist verschenen jaarrekening van Espria, de moederorganisatie van GGZ Drenthe, zo meldt RTLnieuws.

GGZ Drenthe bevindt zich financieel problemen. Vorig jaar boekte de instelling een verlies van 4,6 miljoen euro op een omzet van 160 miljoen euro. In 2014 maakte GGZ Drenthe een verlies van 6,1 miljoen euro. De instelling moest vorig jaar 137 voltijdsbanen schrappen, en verwacht komende jaren nieuwe ontslagrondes.

Begin vorig jaar legde bestuurder Erik van der Haar zijn functie neer, omdat de instelling de bestuurstop wilde stroomlijnen en geld wilde besparen. Nu blijkt dat Van der Haar echter gewoon op de loonlijst bleef staan. Vorig jaar ontving hij een beloning van 256.175 euro. Dat is een fractie minder dan de beloning die hij als bestuurder ontving.

GGZ Drenthe geeft aan dat Van der Haar na zijn vertrek als bestuurder voor de zorginstelling bleef werken als ‘intern toezichthouder kwaliteit’. Volgens woordvoerder Peter ter Horst is hij daarmee “verantwoordelijk voor de kwaliteitstoetsing binnen het bedrijf. Dat is een belangrijke rol.”

Espria blijkt Van der Haar door te betalen tot aan zijn pensioen, in oktober 2016. “In dit soort situaties is het gebruikelijk dat een bestuurder een vertrekregeling krijgt”, aldus de woordvoerder. “Maar in plaats van een zak geld mee te geven, kiest GGZ Drenthe ervoor om iemand nog iets zinvols te laten doen.”

Prijskaartje: 448.000 euro

Onder de Wet Normering Topinkomens geldt sinds begin 2013 een maximum ontslagvergoeding van 75.000 euro voor bestuurders van (semi-)publieke instellingen. Voor bestuurders die al in dienst waren vóór 2013, wordt daar vaak van afgeweken. De regeling van Van der Haar kost GGZ Drenthe 448.000 euro.

Bron: RTLnieuws.nl

Dit bericht is 2742 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail