Opleiding voedingspsychologie & ACT voor hulpverleners (6 dagen) te Rotterdam

Facebooktwitterlinkedinmail

30 oktober 2019 – Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van het effect van voedingsstoffen op je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag. Hoe je je voelt, je manier van denken en je gedrag worden sterk beïnvloed door je eetpatroon. Maar hoe zit dit verband precies ineen en hoe leg je dit uit aan je cliënten?

Waar moet je dan precies op letten als je iemands eetpatroon wilt veranderen? En hoe kun je iemand ondersteunen bij die verandering? Deze down-to-earth opleiding is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten rond optimale voeding voor je psychische en lichamelijke gezondheid en leert je hoe je hiermee kan omgaan in de praktijk.

Inhoud:

 • Werken aan een optimale gezondheid of aan klachten zoals angst, depressie, burn-out, vermoeidheid, ADHD en darmproblemen via gezonde voeding.
 • Een hoger energiepeil en meer zelfvertrouwen opbouwen via voeding.
 • Stap voor stap van een suikerverslaving af geraken.
 • Concrete tips & tricks om een gezond eetpatroon op te bouwen én in stand te houden

Voor wie?
De opleiding is gericht op hulpverleners die principes uit de voedingspsychologie willen toepassen voor zichzelf en/of voor cliënten. Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk.

Particulieren die enerzijds ervaringsgericht aan de slag willen en anderzijds een theoretische interesse hebben zijn ook welkom mits bepaalde voorwaarden. Contacteer de trainer (sara@act-academie.be) om te kijken of je kan deelnemen.

Thema’s in de opleiding

VOEDING

 • Je leert wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
 • Je komt te weten hoe het komt dat voeding je humeur, energiepeil, angsten, depressieve klachten, helderheid van denken, vroegtijdige veroudering en meer kan beïnvloeden.
 • Je ontdekt een manier om van je suikerverslaving af te geraken en een gezond gewicht te bekomen of te behouden zonder op dieet te gaan.
 • Je leert over de invloed van je darmen en darmflora op gevoelens, gedragingen en gedachten.
 • Je krijgt concrete tips & tricks en een plan van aanpak om een gezond voedingspatroon op te bouwen én vol te houden.

ACT
Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

 • Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.
 • Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
 • Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

Een extra voordeel van deze ACT-vaardigheden is dat je deze ook kan inzetten op andere domeinen dan enkel voeding. ACT Academie verzorgt al 10 jaar opleidingen over toepassing van ACT bij klachten als angsten, depressie, burn-out, vermoeidheid, CVS en pijn.

Bekijk ook de folder>>

Werkwijze
Het theoretisch gedeelte over voedingspsychologie bestaat uit een heldere en concrete uitleg. We starten vanaf nul, dus je hoeft geen voorkennis te hebben.  Je werkt ook ervaringsgericht en wordt begeleid om stapsgewijs een gezond (haalbaar!) voedingspatroon op te bouwen. Je krijgt handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan in je eigen leven en bij cliënten. Er worden ook casussen besproken.

Het ACT-gedeelte is ervaringsgericht. Je leert ACT-technieken gebruiken om de verandering van eetgewoonten te ondersteunen.

Je krijgt opdrachten voor thuis mee om de informatie op je eigen tempo te verwerken en toe te passen. Je krijgt hiervoor een syllabus – mét lekkere en uitgeteste recepten- en audio-opnames van de ervaringsgerichte oefeningen waarmee je thuis aan de slag kan. Vooraf vullen deelnemers een voedingsdagboek en een vragenlijst in zodat er op de eerste opleidingsdag meteen zo efficiënt mogelijk en ook ervaringsgericht kan gewerkt worden.

Doelstelling
Na de zesdaagse opleiding voedingspsychologie & ACT kan je voedingsgerelateerde psychische klachten bij cliënten herkennen en heb je tools om je cliënt uit te leggen hoe deze mechanismen werken. Je hebt technieken waar je onmiddellijk mee aan de slag kan met cliënten. De meeste deelnemers maken gedurende de duur van de opleiding belangrijke veranderingen in hun eetpatroon die direct een effect hebben op stemming, energie- en concentratieniveau. Je leert hoe je aminozuren kan inzetten die kunnen helpen bij het verbeteren van je stemming, energieniveau, concentratie en geheugen en het verminderen van de drang naar snelle koolhydraten.

Opmerking: de opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist.

Trainers
De opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, de oprichtster en opleidingshoofd van de ACT Academie en is gecertificeerd in voedingspsychologie door de John F. Kennedy University met een erkenning door de American Psychological Association (APA).

Accreditatie
Accreditatie bij het NIP werd aangevraagd. De accreditatiecommissie heeft op 30 oktober 2019 een vergadering en kan nadien een antwoord geven op de aanvraag.

Data
12 feb, 13 feb, 25 mrt, 26 mrt, 22 apr en 23 apr 2020, van 10u00 tot 17u00

Maaltijden
De maaltijden en snacks zijn voedingspsychologisch verantwoord en houden je bloedsuikerspiegel stabiel.

Tijdens de pauzes krijg je regelmatig lekkere snacks te proeven en krijg je uitleg over hoe je deze thuis zelf kan maken.

Er is altijd vegetarische, gluten- en zuivelvrije voeding beschikbaar. Indien je nog andere specifieke dieetwensen hebt, mag je zelf vervangende producten meebrengen.

Locatie
Subudhuis Rotterdam
Spoorlaan 4
2908 BG Capelle aan den IJssel
Nederland
meer info en plannetje »

Dit bericht is 5011 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail