17 mei 2019 – ’Wat gebeurt er met mijn moeder als ik uit huis ga?’’ zei de 15-jarige Nikki over haar moeder met borderline. Wat betekent het als je ouders niet altijd goed voor je kunnen zorgen? Wanneer je soms tegen hen beschermd moet worden? In hoeverre raak je – al dan niet bewust – in een loyaliteitsconflict, omdat je ondanks alles toch onvoorwaardelijk van hen houdt?
Nikki is een van de circa 577.500 kinderen in Nederland, die opgroeien in een gezin met een of twee ouders, die kampen met psychi(atri)sche- en/of verslavingsproblematiek.
Benieuwd naar de documentaire die nog in de maak is? Bekijk hier het gesprek terug bij M met Margriet van der Linden.
De moeder van Nikki heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en worstelt om haar kinderen te geven ‘wat kids van “normale ouders” krijgen’: liefde, aandacht en een leuke jeugd. Maar dat valt haar zwaar. Karin heeft het vaak moeilijk met zichzelf, waardoor haar kinderen aandacht tekort komen. ‘Ik doe eigenlijk nauwelijks iets met hen en dat zou wel moeten.’
Doordat Nikki niet altijd zichzelf kan zijn moet zij navigeren tussen haar liefde en zorg voor haar ouder(s) en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Dit brengt haar soms in een loyaliteitsconflict, waarbij zij voor een dilemma wordt geplaatst: moet zij voor zichzelf of haar ouder(s) kiezen?
Kijk hier voor de DocStory over Nikki
“Sinds ik aan deze film werk, hoor ik om mij heen steeds meer verhalen van mensen die in een dergelijk gezin zijn opgegroeid, maar niet wisten dat zij ook een KOPP/KVO-kind zijn. Ook kinderen van ouders met een burn-out, depressie of alcoholprobleem vallen onder KOPP/KVO en deskundigen vermoeden dat het aantal KOPP/KVO-kinderen groter is dan de getallen die bekend zijn. Vanuit schaamte, taboe en angst voor stigmatisering houden veel gezinnen hun problemen voor zich, met als gevolg dat hun kinderen geen hulp krijgen en grote kans maken zelf een ouder met een psychisch of verslavingsprobleem te worden. De documentaire NIKKI zal ingezet worden om KOPP/KVO-gezinnen te ondersteunen. Door middel van een educatiekit voor scholen willen we bewerkstelligen dat leraren deze kinderen straks herkennen en kunnen helpen. En via een training kunnen we nog extra hulp bieden aan deze kwetsbare gezinnen.”
Door Monique Nolte: documentairemaakster, bekend van o.a. de bekroonde documentaire Het beste voor Kees.
Dit bericht is 38409 keer gelezen.