Groente en fruit kunnen een sleutelrol spelen bij ADHD-symptomen bij kinderen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 mei 2022 – Een goede reden voor kinderen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) om groente en fruit te eten: het kan helpen om concentratieproblemen te verminderen, dat toont een nieuw onderzoek aan.

Als onderdeel van een grotere studie vroegen onderzoekers ouders van 134 kinderen met ADHD-symptomen om een ​​gedetailleerde vragenlijst in te vullen over het voedsel dat de kinderen aten, inclusief portiegroottes, gedurende een periode van 90 dagen.

Met een andere vragenlijst werd aan ouders gevraagd om de mate waarin hun kinderen waren afgeleid – een kenmerk van ADHD – te beoordelen, zoals moeite hebben om geconcentreerd te blijven, instructies niet op te volgen, moeite om dingen te onthouden en moeite met het reguleren van emoties.

De MADDY-studie is een van de eerste die kijkt naar de relatie tussen ADHD-symptomen en voedingskwaliteit bij kinderen in de Verenigde Staten en Canada, zegt Irene Hatsu, co-auteur van de studie en universitair hoofddocent voeding aan de Ohio State University. Kinderen in de MADDY-studie, die allemaal voldeden aan de criteria voor ADHD, werden gerekruteerd op drie locaties: Columbus, Ohio; Portland, Oregon; en Lethbridge, Alberta, Canada. Het onderzoek vond plaats tussen 2018 en 2020. Deelnemers slikten geen medicatie of stopten met het gebruik ervan twee weken voordat het onderzoek begon.

De resultaten toonden aan dat kinderen die meer groente en fruit aten, minder ernstige concentratieproblemen hadden, aldus Hatsu  “Het eten van een gezond dieet, inclusief fruit en groenten, kan een manier zijn om enkele van de symptomen van ADHD te verminderen,” zei Hatsu.

Waarom kan voeding zo belangrijk zijn bij ADHD?

Onderzoekers geloven dat ADHD verband houdt met lage niveaus van sommige neurotransmitters in de hersenen – en vitamines en mineralen in groente en fruit een sleutelrol als spelen bij het maken van die belangrijke neurochemicaliën en bij de algehele hersenfunctie, zei Hatsu.

Mogelijk speelt voedselonzekerheid een extra rol.

“Iedereen heeft de neiging geïrriteerd te raken als ze honger hebben en kinderen met ADHD zijn geen uitzondering. Als ze niet genoeg voedsel krijgen, kunnen hun symptomen verergeren, “zei ze.

Ook kan de stress van ouders die boos zijn omdat ze niet in staat zijn om hun kinderen van voldoende voedsel te voorzien, spanningen in het gezin veroorzaken die kunnen leiden tot meer symptomen voor kinderen met ADHD.

Het onderzoek  is onlangs online gepubliceerd in het tijdschrift Nutritional Neuroscience.

Bron en uitgebreid engelstalig artikel : news.osu.edu

 

Dit bericht is 3393 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail