Menno Oosterhoff: markante en bevlogen kinder- en jeugdpsychiater neemt afscheid

Facebooktwitterlinkedinmail

23 mei 2022 – Op woensdagmiddag 25 mei 2022 rondt Menno  Oosterhoff zijn lange en succesvolle carrière als kinder- en jeugdpsychiater af. Dat wordt gemarkeerd met een symposium in de Biotoop in Haren. 

Menno is een boegbeeld voor mensen met een psychische aandoening en voor mensen met een dwangstoornis in het bijzonder. Hij heeft een groot hart voor patiënten en spant zich binnen en buiten werktijd voor hen in. Zelf kent hij de dwangstoornis van binnenuit. Hij schreef er een boek over: “Vals alarm. Leven met een dwangstoornis”. In dit boek beschrijft hij als geen ander wat een dwangstoornis betekent en hoeveel verschillende gedaanten dwangstoornis kan aannemen.

Menno is een veelgevraagd spreker op het gebied van dwang. Hij geeft regelmatig interviews, schrijft blogs en maakt podcasts. Hij startte de informatieve website Dwang.eu en organiseerde OCD-café, eerst in een café in Groningen, nu landelijk online. Zijn grote drijfveer is om meer aandacht en begrip te creëren voor de dwangstoornis, stigma te doorbreken en pleiten voor goede zorg. Kortgeleden verscheen zijn tweede boek: “Ik zie anders niks aan je”. De laatste jaren maakt hij zich ook sterk voor mensen met ernstig psychisch lijden en een euthanasieverzoek.

Menno werkte ook als opleider en manager: hij heeft talloze kinder- en jeugdpsychiaters opgeleid en was lange tijd hoofd van de polikliniek Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Groningen. Daarna was hij inhoudelijk manager van Lentis Jonx Autisme. Momenteel werkt hij in het dwangteam van Accare in Groningen. 

Voor zijn belangrijke bijdrage aan het vak wordt hem een symposium aangeboden. Naast bijdragen van bekende sprekers op het gebied van dwang,  is er ook veel aandacht voor de carrière en de persoon van Menno. Sprekers zijn Dick Swaab (emeritus hoogleraar Neurobiologie en auteur van honderden wetenschappelijke papers en drie publieksboeken,  waaronder Wij zijn ons Brein), Odile van der Heuvel (hoogleraar neuropsychiatrie in Amsterdam), Pieter Hoekstra (hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie in Groningen), Ton van Balkom (hoogleraar Psychiatrie in Amsterdam en voorzitter van de landelijke werkgroep Zorgstandaard Angst- en dwangstoornissen) en Lidewij Wolters (senior onderzoeker en GZ-psycholoog bij Accare in Groningen). Al met al een prachtige update over dwang door excellente experts. Er is een lichte noot in de vorm van “Anti-depressief cabaret” van Marjolijn van Kooten, voorzitter van de Angst, dwang en fobie stichting,  zelf ook ervaringsdeskundige. 

In de film “Tenminste houdbaar tot” schetsen collega’s, familieleden, patiënten en hun gezinsleden een mooi, grappig en ontroerend beeld van een veelzijdig en bevlogen mens. De film is gemaakt door Youri Moggré, filmmaker en OCD-patiënt. Menno was jaren geleden intensief als psychiater bij Youri betrokken. 

Het veelzijdige programma is interessant voor zowel professionals, patiënten als betrokkenen. En niet in de laatste plaats voor iedereen die Menno een warm hart toedraagt!

 Woensdag 25 mei 2022 in de Biotoop in Haren

12.30 Inloop / registratie

13.15 Maaike Nauta Welkom door de dagvoorzitter

13.20 Dick Swaab Weg met het gevaarlijke taboe en stigma  betreffende psychiatrische ziekten

13.40 Odile vd Heuvel Hersenen en stimulatie

14.00 Pieter Hoekstra Dwang en tics

14.20 Film over Menno “Tenminste houdbaar tot…” (deel 1) door Youri Moggré

14.50 Pauze

15.20 Ton van Balkom Dwang en de richtlijn: Leiden richtlijnen tot een betere klinische praktijk?

15.40 Lidewij Wolters Intensivering van behandeling van dwang bij kinderen: nieuwe ontwikkelingen

16.00 Film over Menno “Tenminste houdbaar tot…” (deel 2) door Youri Moggré

16.20 Marjolijn van Kooten Antidepressief cabaret

16.50 Menno Oosterhoff Alles is nu klaar!

17.00 Receptie met muziek tot ongeveer 18.30

Bron: persbericht

 

 

 

Dit bericht is 9527 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail