Gratis webinar: psychische kwetsbaarheid in de journalistiek

Facebooktwitterlinkedinmail

23 mei 2022 – Hoe kun je als journalist het beste omgaan met verhalen over psychische kwetsbaarheid? Op dinsdag 31 mei start om 15:00 uur een webinar met als thema ‘Psychische kwetsbaarheid in de journalistiek’. Onder leiding van journalist Maarten Dallinga zullen verschillende deskundigen met elkaar in gesprek gaan over hun eigen ervaringen. Aan de hand van concrete cases delen zij met elkaar en de kijker leerpunten en tips.

De afgelopen jaren zien we dat in de journalistiek steeds vaker wordt geschreven en gesproken over psychische kwetsbaarheid, zoals depressie, eetstoornissen, zelfbeschadiging, angststoornissen, autisme en zelfdoding. Enerzijds vindt 113 dat een positieve ontwikkeling, want het draagt bij aan het doorbreken van het taboe op psychische problemen. Anderzijds kan het op sensationele, onveilige of stigmatiserende manier in het nieuws brengen van psychische kwetsbaarheid ook averechts werken.

Waarom zou je in de journalistiek überhaupt aandacht besteden aan nieuws en persoonlijke verhalen rond psychische kwetsbaarheid? Hoe belangrijk is maatschappelijke relevantie? En wat is dat dan? Wat is nog journalistiek? En waar ligt de grens tussen het taboe doorbreken en normaliseren van psychische problemen? Wanneer zorgt media-aandacht voor kopieergedrag? En hoe zit het met scoren door gebruik te maken van psychische kwetsbaarheid?

Voor wie
De webinar is vooral gericht op mensen uit de journalistieke media in Nederland (en Vlaanderen). Dit zijn bijvoorbeeld redacteuren, verslaggevers, hoofdredacteuren, maar ook editors en fotografen. Zij werken voor allerlei type media: tv, radio, podcast, geschreven media (krant en tijdschrift) en/of online. De een werkt in het ‘snelle’, vluchtige nieuws, de ander bijvoorbeeld voor een humaninterest-tijdschrift of achtergrondprogramma.

Sprekers

Bram Bakker: ex-psychiater en veelgevraagd spreker en publicist. Bram is uitgever bij uitgeverij Lucht en schreef verschillende boeken zoals ‘Gekkenwerk’, ’Blijf Beter’ en ‘Verademing’. Bram is tevens ervaringsdeskundig op het gebied van depressiviteit.

Paul van den Bosch: hoofdredacteur AD regio, schreef recent nog over publiceren over zelfdoding: “We schrijven niet over zelfdoding“.

Rosanne Hertzberger: microbioloog, columnist bij NRC Handelsblad en correspondent vaccinaties bij De Correspondent. Rosanne schreef twee kritische columns over psychische kwetsbaarheid: Trots je kwetsbaarheid etaleren en Depressie is hard op weg een modeziekte te worden. Ze staat bekend om haar heldere woorden, met zo nu en dan een gestrekt been.

Kees Dijkman: voormalig projectleider bij Samen Sterk zonder Stigma. Hij vindt dat het hoog tijd wordt om psychische aandoeningen te normaliseren. “Hou op met net te doen alsof het iets bijzonders is. Dat is het namelijk niet. Het is een veel voorkomende menselijke ervaring.” (bron: keesdijkman.nl ) Kees is tevens ervaringsdeskundig op het gebied van angstproblematiek.

Scarlet Hemkes: persvoorlichter en projectleider ervaringsdeskundigheid bij 113 Zelfmoordpreventie. Voormalig oprichter Proud2Bme.nl. Naast haar baan bij 113 heeft zij een bedrijf in sociale media. Scarlet is tevens ervaringsdeskundig op het gebied van depressiviteit en eetstoornisproblematiek.

Maarten Dallinga (webinarhost): freelance journalist en podcastmaker. Hij schrijft voor NRC en andere media en maakte twee podcastseries over suïcide(preventie): Verstrikt en Doordrenkt. Met Verstrikt won hij een Tegel, de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland.

Dinsdag 31 mei 15:00 – 16:30 uur
Deelname via ZOOM gratis
Aanmelden via deze link.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1473 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail