5 februari 2016 – Voor veel mensen is het lastig de weg te vinden in de snel veranderende samenleving. Daarom is GGz Breburg in negen gemeenten gestart met De Aanloop.
Iedereen kan er terecht voor ondersteuning, maar ook om even op adem te komen of koffie te drinken. In Oosterhout heeft De Aanloop al ‘vaste klanten’.
Inloopvoorzieningen voor kwetsbare inwoners waren er al in Oosterhout, vertelt coördinator Dominique Leenders van de GGz Breburg. “We werkten daarin samen met welzijnsorganisatie Surplus. Het accent lag vooral op het bieden van een voorziening waar kwetsbare of eenzame mensen samen konden komen.”
De invoering van de WMO zorgde voor verandering. “Veel mensen weten nu moeilijk de weg te vinden naar de juiste voorzieningen. Vroeger werden ze daarheen geleid, maar nu moeten ze eerst zelf zoeken naar een oplossing. Daarom zijn we gestart met De Aanloop: een professionele inloop voorziening die voorwaarden schept en mensen prikkelt om zelfredzaam te worden.”
Dynamiek
De begeleiders gaan proactief aan de slag, zegt Leenders. “We bieden handvaten en wijzen mensen op mogelijkheden en geven een ‘steuntje in de rug’. Vroeger konden ze zo aanschuiven bij de maaltijd. Nu koken we samen. Je raakt dan vanzelf aan de praat over wat mensen bezig houdt. Hier willen we geen verschil, zijn we gelijken. De bezoekers kunnen samen dingen doen en we kunnen leren van elkaar. Dat zorgt voor dynamiek.”
In eerste instantie lijkt het misschien vreemd dat de GGz dit initiatief neemt. Leenders vindt van niet. “Dit hoort ook bij onze taken. Sinds 2015 is de toeleiding tot de standaardzorg veranderd en dat beseffen de diverse gemeentebesturen goed. Op deze manier proberen zij een alternatief te bieden. Zodat mensen zich kunnen oriënteren. Wij kunnen helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning.”
Maar de mensen moeten het zélf doen, stelt Leenders duidelijk. “Onze taak is begeleiden en mensen aan elkaar koppelen. Eigenlijk is het coachen met de handen op derug. Een kop koffie en een gesprek kan al genoeg zijn. De bezoekers bepalen zelf wat ze doen. Ze schuiven aan voor de koffie en al pratende kijken wij of er iets ontbreekt in hun leven. Is iemand op zoek naar een baan of zit iemand elke dag thuis en heeft die niets om handen? Onze insteek is altijd positief: we kijken naar de kwaliteiten van de mensen.”
Vaste klanten
Een aantal vaste gasten weet De Aanloop in De Bunthoef in Oosterhout al te vinden. Begeleidster Marika Janssens heeft al zeven jaar ervaring met dergelijke voorzieningen. “Achteroverleunen is voor de bezoekers verleden tijd. We willen hen activeren. Als ze mee willen eten, proberen we ook om hen de aardappels te laten schillen. Dat doen we samen en dan hoor je van alles. Zo proberen we mensen te stimuleren zelf na te denken over wat zij nodig hebben. Vroeger kwamen de instanties altijd met oplossingen op een presenteerblaadje.”
Een bezoeker vertelt: “Dit is een rustpunt in mijn leven. Ik kan hier een potje kaarten en poolen. We vinden hier gezelligheid en krijgen persoonlijke aandacht van de begeleidsters.”
Ze komen niet uit luxe, vertellen andere aanwezigen. “Veel mensen die hierheen komen, gaan ook naar de Voedselbank. Dan valt het tegen als je hier moet betalen voor de koffie”, laten ze weten. Dominique Leenders kent dat probleem. “We proberen lage prijzen te hanteren. Een maaltijd kost 3,5 tot 4 euro. Het gaat ons vooral om de gesprekken. Aanwezig zijn, aandacht geven en betrokkenheid tonen is belangrijk. We kunnen verder kijken, ervoor zorgen dat mensen stappen durven te nemen.”
Bron: persbericht
Dit bericht is 3614 keer gelezen.