Alles begint in het zenuwstelsel: een training in de natuur, voor meer effect in je spreekkamer

Facebooktwitterlinkedinmail

24 juni 2022 –  Op 26 augustus in Amstelveen en op 24 september in Oisterwijk vindt de 1-daagse training ‘Alles begint in het zenuwstelsel’ plaats. De training combineert brede educatie over het zenuwstelsel met neuro-sensorische oefeningen. Er wordt lichaamsgericht getraind in een natuurlijke setting. Zodat je als coach of hulpverlener vanuit een diepe ervaring de vertaalslag naar jouw eigen behandelsetting kunt maken.

De link tussen lichamelijke en mentale klachten en dysregulatie in het autonome zenuwstelsel, wordt steeds vaker aangehaald. Als hulpverlener kun je veel doen om deze dysregulatie – die vaak een vicieuze cirkel in stand houdt – te doorbreken. 

Daarvoor is nodig dat je jouw eigen zenuwstelsel van binnen en van buiten kent, je responsen kunt tracken en altijd je weg terugvindt naar regulatie. Dat begint met begrijpen, ervaren en beleven wat het zenuwstelsel ‘doet’. Dat is het uitgangspunt van de training ‘Alles begint in het zenuwstelsel’. De setting van de training is daar helemaal op ingericht.

Vanuit de natuur naar de spreekkamer

‘Alles begint in het zenuwstelsel’ is oorspronkelijk ontworpen voor coaches en therapeuten die paarden inzetten tijdens coach- of therapiesessies. De training is nu geschikt gemaakt voor een brede doelgroep hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg, die niet met paarden werken (en ook niet de intentie hebben om dat te gaan doen). 

De natuurlijke setting en de deelname van paarden aan de training zijn behouden met een duidelijk doel:

 • De zintuiglijke rijkdom helpt ervaren hoe het autonome zenuwstelsel zijn informatie verzamelt en hoe het reguleert. Je wordt bewuster van neuroceptie, interoceptie, exteroceptie en proprioceptie. 
 • De interactie met het paard legt jouw autonome responsen onder een vergrootglas als je in verbinding gaat met een ander zenuwstelsel: wat gebeurt er dan met het ik-en-de-ander-bewustzijn en hoe reageert het zenuwstelsel daarop? 
 • Je verkent hulpbronnen zoals beweging en stem. Het voelt vaak vrijer om daarmee te experimenteren in de open ruimte.
 • Je leert nét buiten je comfortzone: de beste plek om te leren.

Meenemen naar elke coach- of behandelsetting

De intentie is dat je het geleerde kunt meenemen naar de spreekkamer, naar iedere setting en methode waarmee je werkt. Door zelf diep te ervaren begrijp je beter wat de bedoeling is van het werken met het zenuwstelsel. Dat maakt dat je de vertaalslag gemakkelijk maakt en dat het effect groter is.”

Goed overdraagbare educatie

De training besteedt ook aandacht aan educatie over het zenuwstelsel. Op zo’n manier dat deze educatie overdraagbaar is aan cliënten. 

Educatie kun je doen met woorden, maar ook door iets na te spelen, door te tekenen, door alles in te zetten wat nodig is om cliënten duidelijk te maken wat er allemaal gebeurt in hun lijf: 

 • de effecten van leefstijl op het zenuwstelsel, 
 • hoe hechting- en overleefresponsen zich in het zenuwstelsel herhalen, 
 • wat neuroplasticiteit is, 
 • waarom je hulpbronnen nodig hebt en welke.

Die educatie alleen al geeft hoop: dit is mijn biologie en ik kan hierop heel wat invloed uitoefenen!

Polyvagaal theorie vormt een belangrijke basis voor deze educatie, maar ook de basisprincipes van Somatic Experience, neuroplasticiteit, hartcoherentie en leefstijladviezen.

Geen ervaring met paarden nodig

Ervaring met paarden is niet nodig. 

Alle oefeningen kunnen zonder paard worden gedaan, ja zelfs in de spreekkamer. Het paard wordt met name ingezet door de trainers als katalysator van het leerproces. Wil je daarbij op afstand blijven, dan kan dat ook en dat doet niets af aan het effect.

Reacties van deelnemers die je voorgingen:

 • Een waanzinnig leerzame dag.
 • Te gek en inspirerend, op naar het vervolg!
 • Een echte aanrader, puzzelstukjes vallen op hun plek.
 • Erg geïnteresseerd in het verdiepend vervolgprogramma.

Waar en wanneer?

De eerstvolgende 1-daagse trainingen vinden plaats op

 • 26 augustus in Amstelveen
 • 24 september in Oisterwijk

Inschrijven met vroegboekkkorting

Enthousiast? Schrijf je dan snel in: www.navenja.nl/alles-begint-in-het-zenuwstelsel >>>

Tot 16 juli is er een vroegboekkorting en betaal je 243 euro ex BTW

Bron: persbericht

Dit bericht is 1852 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail