Genetisch verband tussen slapen en schizofrenie ontdekt 

Facebooktwitterlinkedinmail

29 december 2016 – Wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat er een genetisch verband is tussen slaapstoornissen en drie medische aandoeningen.

Dat meldt Medical News TodayVooral bij het rustelozebenensyndroom, waar een op de twintig mensen aan lijdt, is er een sterk verbandHet gen dat dit syndroom veroorzaakt blijkt ook te maken te hebben met slaapgebrek.

Er werden nog twee links gevonden. De genen die langer slapen stimuleren houden tevens verband met schizofrenie. Het laatste genetische verband dat ontdekt is, is die tussen slaperigheid gedurende de dag en obesitas. De resultaten staan in een Brits-Amerikaanse studie, gepubliceerd in Nature Genetics.

“De wetenschap heeft eerder al een link gelegd tussen slaapstoornissen en bepaalde aandoeningen. Maar dit is voor het eerst dat het op een moleculair niveau is aangetoond”, aldus onderzoeker Martin Rutter van de Universiteit van Manchester.

Levensstijl

Voor de studie werd de genetische data van meer dan 112.000 mensen uit de UK Biobank gebruikt. Deze gegevens werden gecombineerd met informatie over het gewicht en eventuele medische aandoeningen. De deelnemers rapporteerden daarnaast hoe lang ze sliepen, hoe vaak ze wakker lagen en hoe vaak ze zich overdag slaperig voelden.

De onderzoekers benadrukken dat slecht slapen geen hoofdoorzaak is van aandoeningen – levensstijl en omgevingsfactoren spelen een grote rol. Wel kan informatie over genetische structuren behandelingen helpen verbeteren.

Dit bericht is 7029 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail