Gemeenten melden meer overlast van verwarde personen

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie , verward

25 juli 2016 – Overlast door verwarde personen is vorig jaar in tweederde van de Nederlandse gemeenten gestegen. Landelijk nam het aantal meldingen bij de politie met 17 procent toe.
In totaal zijn er ruim 52.000 meldingen binnengekomen over incidenten met verwarde of overspannen personen. Dat blijkt uit cijfers van de politie, zo meldt nu.nl

“Uit de cijfers blijkt dat de politie steeds vaker moet uitrukken vanwege overlast door verwarde personen”, zegt een politiewoordvoerder. “Het gaat dan om kleine opstootjes, maar soms ook om incidenten waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf of zijn omgeving.”

Agenten zijn soms urenlang bezig om deze verwarde personen te helpen, zegt de woordvoerder. “Vaak is het erop afsturen van een agent niet dé oplossing. Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die heeft vaak meer baat bij opvang door hulpverleners.”

Grote steden
In de grote steden is de toename van het aantal incidenten het grootst in Utrecht, namelijk 27,8 procent. In Rotterdam en Amsterdam is een kleinere toename te zien van respectievelijk 24,4 en 9,2 procent. Den Haag heeft juist een afname van 6,3 procent.

Volgens een woordvoerder van de politie-eenheid Midden-Nederland kan de stijging een gevolg zijn van de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Steeds meer patiënten worden thuis behandeld door de GGZ en wonen in een normale leefomgeving.

“Buurtbewoners maken vaak uit voorzorg een melding, omdat er niet altijd gerichte hulp aanwezig is”, verklaart de woordvoerder. Hij verwacht dat het aantal meldingen de komende jaren verder gaat toenemen.

GGZ
De GGZ erkent dat mensen sneller thuis behandeld worden, maar vindt het te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Bovendien hoeft het bij een melding van een verward persoon niet altijd te gaan om iemand met een GGZ-achtergrond.

“Iemand die dronken, boos of verdrietig is, kenmerkt de politie als verward. Het hoeft niet direct om een persoon met een psychiatrisch achtergrond te gaan”, aldus een GGZ-woordvoerder.

Bron en cijfers per gemeente: nu.nl

Dit bericht is 3382 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail