Meer zorg nodig voor verwarde mensen

Facebooktwitterlinkedinmail

politie, verwarde

26 mei 2016 – Verwarde mensen die doordraaien moeten 24/7 crisiszorg kunnen krijgen. Een Kamermeerderheid wil zo voorkomen dat ze onterecht achter tralies belanden, zo meldt de Telegraaf. 

Als iemand met zware psychische problemen nu ontspoort en in een crisis terechtkomt, wordt nu vaak de politie gebeld”, stelt CDA-Kamerlid Bruins Slot. „Zo iemand belandt dan in een politiecel. Maar dat verergert de problemen juist, terwijl er behoefte is aan goede crisisopvang en zorg die continu beschikbaar is.

In ieder geval PvdA, SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn het daarmee eens. Het pleidooi volgt op een rapport dat eerder dit jaar verscheen van het ‘aanjaagteam verwarde personen’. Daarin werd geconstateerd dat het nu vaak ontbreekt aan „een helder aanspreekpunt of telefoonnummer, voor bijvoorbeeld een organisatie als de NS. Aan wie kunnen zij mensen snel en goed overdragen, zodat mensen met bijvoorbeeld suïcidale neigingen niet meteen zonder hulp daarna weer alleen op straat staan?”

Meer incidenten
Maar ook buiten acute crisissituaties, vrezen veel partijen dat verwarde mensen aan het zicht van hulpinstanties onttrokken raken. „We willen dat verwarde mensen ook thuis kunnen wonen. Maar de opbouw van de zorg aan huis verloopt lang nog niet overal goed”, vindt PvdA-Kamerlid Tanamal. „Soms hebben ze zelfs geen eigen adres. Hoe hou je iemand dan in de gaten? Daar moeten gemeenten en instanties met elkaar veel beter op samenwerken.”

PVV-Kamerlid Klever wijt de problemen aan de bezuinigingen van het kabinet op ggz-instellingen. „Daar plukken we nu de wrange vruchten van. Wat ons betreft komen de wegbezuinigde bedden weer terug, zodat verwarde mensen niet meer op straat hoeven rond te dolen.”

In 2015 waren opnieuw meer incidenten waarbij verwarde personen betrokken waren dan voorgaande jaren. Het aantal van dit soort incidenten gaat elk jaar omhoog en is sinds 2011 met 65 procent gestegen. Vorig jaar waren het er bijna 66.000.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Schippers (Volksgezondheid) over de problemen in de ggz.

Bron: telegraaf.nl 

Dit bericht is 2850 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail