25 juli 2016 – Geestelijke gezondheidsinstelling Emergis heeft een opnamestop ingevoerd. Het gaat om reguliere (geplande) opnames. Mensen met psychische klachten die in een crisissituatie terecht komen en acuut zorg nodig hebben kunnen nog wel in Kloetinge terecht, zo meldt omroep Zeeland.
Wachtlijst
De opnamestop betekent voor patiënten met een geplande opname dat ze voorlopig niet in Kloetinge terecht kunnen. “Hoe lang dat duurt kunnen we niet zeggen, maar zeker niet langer dan strikt noodzakelijk. Als we de crisisopvang niet in de weg zitten met de reguliere opnames dan kunnen we weer mensen opnemen”, vertelt psychiater en lid van de Raad van Bestuur Rick Mentjox.
Handen vol
Mentjox: “Op dit moment hebben we onze handen vol aan de mensen die acuut psychische zorg nodig hebben en daarom hebben we ook al onze mensen en bedden daarvoor nodig.”
Nergens plaats
Patiënten kunnen ook niet terecht bij andere instellingen in het land. “Wij krijgen zelfs telefoontjes of wij nog plaats hebben. Gisteren hebben we samen gezeten met zorgverzekeraar CZ en die bevestigde het beeld dat het bij alle instellingen erg druk is.” De zomerperiode is vaak een moment dat het aantal opnames toeneemt.
Vakantie
“Vaste behandelaars van de patiënten zijn op vakantie, maar ook familie en vrienden om hen heen. Dan gebeurt het regelmatig dat iemand in een crisissituatie belandt. Maar dit jaar is wel extreem als ik het vergelijk met andere jaren”, vertelt Mentjox.
Noodklok
In mei luidde de geestelijke gezondheidsinstelling al de noodklok. Er waren toen al te weinig bedden om alle psychiatrische patiënten op te nemen. Mensen met geplande opnames kwamen op een wachtlijst terecht. De oorzaak van het overvolle Emergis was de vermindering van bedden.
Bedden
Het afgelopen jaar is het aantal bedden terug gebracht. Daarvoor moest intensieve behandeling thuis in de plaats komen. In Zeeuws-Vlaanderen is dat goed gelukt, maar boven de Westerschelde (Walcheren, Bevelanden, Schouwen-Duiveland en Tholen) is dat nog nauwelijks van de grond gekomen.
Lees ook: Overvol Emergis luidt de noodklok
Intensieve behandeling thuis
Om de thuisbehandeling op sterkte te krijgen is er geld nodig en personeel. CZ heeft al toezeggingen gedaan en ook andere zorgverzekeraars zijn positief. “Maar de handtekeningen moeten nog worden gezet.” De grootste hobbel is personeel. “Daar hebben wij altijd al last van gehad, om mensen te vinden.
Zomer
De zomerperiode maakt het ook nog eens lastig, omdat mensen op vakantie gaan.” Eén team is nu aan het werk, maar voor Walcheren en de Oosterschelderegio moeten dat er zeker twee zijn. “We doen hard ons best, maar GGZ blijft mensenwerk.”
Bron: omroepzeezand.nl
Dit bericht is 3108 keer gelezen.