Gemeenten gebruiken deel van extra geld voor jeugdzorg voor andere tekorten

Facebooktwitterlinkedinmail

11 oktober 2021 – Een deel van de 1,3 miljard euro die het kabinet beschikbaar stelde voor de tekorten in de jeugdzorg, wordt door gemeenten gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Deze tekorten zijn de afgelopen jaren juist ontstaan door hoge kosten van de jeugdzorg.  Dit blijkt uit een rondgang van de NOS langs alle 352 gemeenten. 

De 1,3 miljard euro extra is niet geoormerkt. Demissionair staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid erkende dat het mogelijk is dat gemeenten het extra budget ook aan andere maatschappelijke doelen besteden, “omdat gemeenten meer aan de jeugdhulp hebben uitgegeven”.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg. Met het overhevelen van de taken van het Rijk werd ook flink bezuinigd. Daardoor kampt de jeugdzorg al jaren met financiële en personele tekorten, hoge werkdruk en te hoge administratieve lasten.

Gemeenten spanden in het voorjaar een zaak aan tegen de rijksoverheid, omdat ze vinden dat ze te weinig geld krijgen voor goede jeugdzorg en zij kregen gelijk.  Het kabinet stelde een bedrag van 1,3 miljard euro beschikbaar.Bijna alle gemeenten wijzen er echter op dat voor een betere jeugdzorg  structurele middelen nodig zijn.

Bron en uitgebreid artikel : nos.nl 

 

Dit bericht is 1799 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail