Gebrek aan zelfvertrouwen vaak aan basis van burn-out

Facebooktwitterlinkedinmail

25 november 2020 – Wereldwijd voelt een ruime meerderheid van werkende mensen zich niet betrokken bij zijn werk. Depressie, stress en andere problemen op het vlak van mentale gezondheid zijn de belangrijkste oorzaak van verzuim: burn-outs leveren bij elkaar miljoenen werkdagen en miljarden euro’s aan productiviteitsverlies op.

Toch zijn er manieren om je in stand te houden in deze snel veranderende maatschappij. Meer zelfvertrouwen kan professionals helpen om de uitdagingen van de moderne samenleving aan te kunnen, zo stellen Jacqueline Brassey, Nick van Dam en Arjen van Witteloostuijn in hun nieuwe boek Authentiek zelfvertrouwen.

Authentiek zelfvertrouwen is de geactualiseerde Nederlandse bewerking van het Engelstalige succesboek Advancing Authentic Confidence Through Emotional Flexibility, dat in 2019 verscheen. De aanleiding van het boek was een persoonlijke zelfvertrouwenscrisis van Jacqueline Brassey, die zij met haar co-auteurs en tal van andere professionals wist om te buigen in een leerzaam boek dat onderzoek koppelt aan praktische inzichten en ervaringen.

De noodzaak om meer zelfvertrouwen onder mensen te kweken is hoog, zo constateren de auteurs aan het begin van het boek. “Nog niet zo lang geleden was één opleiding genoeg om een leven lang in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Vandaag gaan de maatschappelijke veranderingen zó snel dat je moet blijven leren om een carrière te kunnen opbouwen”, aldus Brassey. Dat levert grote onzekerheid op. Het Britse onderzoek My Confidence Matters (2019) laat zien dat 62 procent van de mannen en 79 procent van de vrouwen zich regelmatig onzeker voelt. Uit aanvullend onderzoek van de auteurs blijkt dat 54 procent van de jonge professionals in de zakelijke dienstverlening zich meer dan 20 procent van de tijd zorgen maakt. Op de vraag of zij beter zouden presteren als ze minder bezorgd waren over het maken van fouten, was 47 procent het daarmee eens of zeer mee eens.

“Jonge mensen worden met meer onzekerheden geconfronteerd dan ik ooit ben tegengekomen”, zegt co-auteur Arjen van Witteloostuijn over de samenleving van vandaag. “Flexcontracten zijn schering en inslag. Al dan niet uit vrije wil is meer dan een miljoen Nederlanders inmiddels zzp’er. De verwachtingen van de baas zijn hoog, en anders schroef je zelf de verwachtingen wel op. Via de sociale media zie je anderen het ene succes aan het andere rijgen. Kortom: in de moderne samenleving is de druk groot om altijd te presteren.”

Daar staat tegenover dat moderne technologie en minder hiërarchische organisatiestructuren mensen meer dan ooit in staat stellen om eigenaar te worden van hun loopbaan, aldus co-auteur Nick van Dam. “Maar juist doordat professionals zo empowered zijn, worden ze geregeld uit hun comfortzone geduwd. Daardoor lopen steeds meer mensen tegen een burn-out aan. Helaas willen velen daarbij nog steeds niet openlijk erkennen dat hun gebrek aan zelfvertrouwen een barrière is bij het realiseren van hun potentieel.”

In hun onderzoek signaleren de auteurs veel vermijdingsgedrag: mensen durven geen uitdagingen aan te gaan, vrijuit te spreken of op de voorgrond te treden. In de woorden van Leena Nair, Chief Human Resources Officer van Unilever, een van de professionals die voor het boek werden geïnterviewd: “Ik denk dat steeds meer mensen om me heen het niet trekken. Niet omdat ze de vaardigheden, het intellect of de staat van dienst missen. Ze trekken het niet omdat ze geen visie op hun persoonlijk leven hebben. Ze hebben geen moreel kompas dat hen in staat stelt om verankerd te blijven. En om flexibel te blijven en het verleden te ontleren, om relevant te worden voor een veranderende wereld.”

Om professionals te helpen op hun zoektocht naar dat morele kompas, introduceren de auteurs een evidence based-benadering voor het ontwikkelen van authentiek zelfvertrouwen. In die benadering staat de combinatie van inzichten uit de neurowetenschappen en emotionele flexibiliteit centraal. De kern is de veelgeroemde ACT-theorie (Acceptance and Commitment Therapy) van Steven Hayes, die een bewezen werking heeft in de klinische psychologie en zeer effectief blijkt in een therapeutische setting. De auteurs vullen deze kern aan met inzichten uit de affectieve neurowetenschappen en leggen uit hoe stress en onzekerheid zich manifesteert in onze hersenen en lichaam. Inmiddels is meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ACT onder kenniswerkers. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor de praktijkgerichte hoofdstukken van het boek.

De auteurs benadrukken dat zelfvertrouwen in hun ogen niet moet worden verward met overmoed. Daarom hebben zij het begrip ‘authentiek’ eraan toegevoegd. “Authentiek staat voor het accepteren van je onzekerheden”, aldus Van Witteloostuijn. “Je stopt ze niet weg, maar bent in staat om er met het nodige zelfvertrouwen mee om te gaan. Je bent daardoor comfortabel met ongemak. Authentiek zelfvertrouwen staat dus voor innerlijke rust en moed.”

Brassey past de inhoud van het boek dagelijks in de praktijk toe, zegt ze, als leider, als learning en development professional, als collega, als onderzoeker. “Al jong besloot ik dat ik nooit spijt wilde krijgen van de dingen die ik had willen doen in mijn leven. Het is een kernprincipe in mijn leven geworden. Ik kijk dus niet alleen als een auteur en adviseur van een afstandje naar deze onderwerpen – ik ervaar ze uit de eerste hand.” Co-auteur Van Dam staat daar vierkant achter. “Ik ben heel optimistisch over het feit dat inzichten uit dit boek positief kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het potentieel van mensen.”

Over de auteurs
Jacqueline (Jacqui) Brassey heeft meer dan twintig jaar beroepservaring in HR, klantontwikkeling, duurzaamheid en academisch onderzoek. Een groot deel van haar carrière in het bedrijfsleven vervulde zij wereldwijd HR-functies bij Unilever en tegelijkertijd promoveerde ze op effectiviteit van leiderschap en diversiteit. In 2013 stapte ze over naar McKinsey & Company. Momenteel is zij daar Director of Enduring Priorities Learning en lid van het global Learning Leadership Team Daarnaast bouwde ze een academische carrière op. Ze heeft academische graden in zowel de bedrijfswetenschappen als medische wetenschappen. In haar onderzoek richt zij zich op de neurowetenschappen van organisaties en leiderschap. Momenteel is zij adjunct-professor aan IE (Instituto de Empresa) University in Madrid, visiting research fellow aan de VU School of Business and Economics, en is ze lid van de Raad van Advies voor het masterprogramma Learning and Development in Organizations aan Maastricht School of Business & Economics.

Nick van Dam wordt gedreven door één passie: het ontwikkelen van mensen. Hij is een internationaal erkend thought leader, adviseur, onderzoeker, auteur en spreker op het gebied van (corporate) leren en leiderschapsontwikkeling. Hij is voormalig partner, Chief Learning Officer en HR Executive bij Deloitte en McKinsey & Company. Hij is momenteel gelieerd aan McKinsey & Company als extern senior adviseur. Daarnaast is hij lid van het College van Bestuur van IE University Madrid, waar hij verantwoordelijk is voor innovatie. Ook is hij verbonden als hoogleraar aan IE University Madrid en Nyenrode Business Universiteit.

Arjen van Witteloostuijn is hoogleraar Business & Economics aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en decaan van de VU School of Business and Economics. Daarnaast is hij research professor Bedrijfswetenschappen, Economie en Bestuur aan de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management School. Van 1980 tot 2019 was hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, University Maastricht, Tilburg University, Universiteit Utrecht, Cardiff University (VK) en Durham University (VK). Hij was ook gasthoogleraar aan New York University en Warwick Business School (VK).

Alle opbrengsten van het boek Authentiek Zelfvertrouwen worden geschonken aan Save the Children Nederland.

Algemene informatie: Titel: Authentiek Zelfvertrouwen: € 39,95 (incl. btw) ISBN: 9789462156869. Auteurs Jacqueline (Jacqui) Brassey, Nick van Dam, Arjen van Witteloostuijn. Bestellen bij PWnet.nl/boeken of de erkende boekhandel.

Bron: persbericht

Dit bericht is 4800 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail