Opening Museum van de Geest (Dolhuys) met Koningin Màxima

Facebooktwitterlinkedinmail

25 november 2020 – Museum van de Geest (het voormalige Dolhuysmuseum) werd gisteren na een ingrijpende verbouwing feestelijk heropend door Koningin Màxima. Hierbij was bestuursvoorzitter Jacobine Geel namens de Nederlandse ggz aanwezig. Het Museum van de Geest opent 25 november haar deuren voor publiek.

“Het Museum heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld”, zegt Jacobine Geel. “Van een plek die liet zien hoe de zorg voor de geest door de eeuwen heen georganiseerd is, werd het museum meer en meer een plek die onze manier van denken over en kijken naar de geest en geestkracht prikkelt en uitdaagt. Door de sprankelende verbouwing zal het museum nog beter in staat zijn om deze voor onze samenleving zo wezenlijke taak te vervullen”.

Ingrijpende verbouwing
Koningin Màxima en Jacobine Geel kwamen het resultaat bewonderen van de ingrijpende verbouwing van het Museum van de Geest. De basis van het decor is nog altijd het voormalige Pest-Dol- en Leprooshuis van de stad Haarlem. Na de verbouwing heeft het historische gebouw echter een nieuwe transparante entree & interactieve ruimtes.

In de ruimte ‘Wie zorgt er voor mijn geest?’ sprak de Koningin met drie zorgbestuurders die nauw betrokken zijn bij het museum. Jacobine Geel, voorzitter van het bestuur van de Nederlandse GGZ, Merel Heimens Visser, directeur Hersenstichting en Paul de Bot, projectdirecteur van Parnassia Groep.

Resonance Room: interactie
De bezoeker gaat vooral op een interactieve reis in het verbouwde museum. Een reis door de eigen geest & door de geest van anderen. De zogenaamde Resonace Room in het museum is een donkere interactieve ruimte. Hier komen je zintuigen tot rust. De ruimte brengt je letterlijk in contact met jouw eigen emoties. Jouw emoties laten de ruimte tot leven komen door trilling, audio en projectie. Zonder woorden ervaren anderen in deze ruimte hoe jij je voelt.

Geest ontdekken
Op deze manier ontdek je als museumbezoeker je eigen geest & die van anderen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Want wat is de geest eigenlijk? Zit het in je lichaam of daarbuiten? Kun je je geest beïnvloeden en hoe zorg je ervoor?

Historische kanten
Het vernieuwde Museum van de Geest had voor de verbouwing een andere naam, namelijk Het Dolhuysmuseum. Dit was van origine een museum over psychiatrie met vooral veel persoonlijke verhalen. Ondanks de renovatie blijven de historische hoogtepunten van het museum behouden. Zo ziet het gebouw er van de buitenkant grotendeels hetzelfde uit. En kun je er kijken naar een dwangstoel uit de 19e eeuw, of een originele gestichtsjas met een gotisch borduursel erop.

De museumpresentatie is een combinatie van de omvangrijke historische collectie van zevenhonderd jaar zorggeschiedenis en hedendaagse kunst. Meer informatie is hier te vinden.

Dit bericht is 1819 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail