15 december 2024 – Het binnenkrijgen van vitamines is van groot belang voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, zo ook vitamine B12. Vitamine B12 speelt een essentiële rol in verschillende functies van het lichaam en een tekort ervan kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je welzijn. Ook als we het hebben over de mentale gezondheid.
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 is betrokken bij de productie van rode bloedcellen, de synthese van DNA en het functioneren van het zenuwstelsel. Je vindt vitamine B12 in veel dierlijke producten, denk bijvoorbeeld aan vlees, eieren, vis en zuivel. Deze vitamine is van groot belang voor het lichaam, en dan met name voor de hersenen en de zenuwen.
Toch kan het zijn dat een persoon een tekort heeft aan vitamine B12. Een tekort aan deze vitamine kan klachten opleveren; denk aan ernstige gezondheidsproblemen waaronder bloedarmoede, neurologische schade en cognitieve stoornissen.
Daarnaast kan een vitamine B12-tekort ook bepaalde mentale klachten opleveren, zoals depressieve gevoelens en het verlies van je concentratie. Ook kan het zijn dat er geheugenproblemen ontstaan. Dit blijkt uit een bericht van het UMCG.
Laat mentale klachten onderzoeken
Iedereen kan baat hebben bij het controleren van zijn B12-waarden, maar bepaalde groepen lopen een hoger risico op een tekort. Denk aan ouderen, vegetariërs en veganisten, mensen met malabsorptieproblemen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
Maar ook voor mensen die psychische klachten ervaren is het belangrijk om de vitamine B12-waarden te controleren. De klachten van een B12-tekort kunnen namelijk soms verwarrend zijn en gelinkt worden aan iets heel anders. Des te belangrijker dat het wordt onderzocht waar de klachten vandaan komen en om erachter te komen of het om een B12-tekort gaat.
Het controleren van je B12-waarden kan eenvoudig worden gedaan met een bloedtest. Deze test meet de hoeveelheid B12 in je bloed en kan helpen bepalen of je een tekort hebt. Als je symptomen ervaart die wijzen op een B12-tekort zoals vermoeidheid, neurologische problemen of mentale problemen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Zorg voor een gebalanceerd dieet
Als uit de bloedtest blijkt dat je een B12-tekort hebt, zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Overleg dit altijd met jouw arts. Zo kun je bijvoorbeeld jouw dieet aanpassen waarbij je producten eet waar veel B12 in zit. Denk aan vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Ook kun je het nemen van vitamine B12-supplementen overwegen, vooral als je dieet niet genoeg B12 bevat. In ernstige gevallen kunnen B12-injecties nodig zijn om de niveaus snel te verhogen.
Dit kun je nog meer doen voor je mentale gezondheid
Als je mentale klachten ervaart, is het belangrijk om te laten onderzoeken waar het vandaan komt. Wellicht heb je last van een vitamine B12-tekort en kan er een oplossing worden gezocht. Ook zou je hulp kunnen inschakelen van een professional.
Bron: persbericht
Dit bericht is 891 keer gelezen.