Intensieve exposurebehandeling effectief bij behandeling PTSS

Facebooktwitterlinkedinmail

5 april 2018 – Bij 71% van de patiënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) verminderen de klachten aanzienlijk na een intensieve exposurebehandeling. Dit blijkt uit onderzoek door Overwaal, het expertiscentrum Angst, Dwang en PTSS van Pro Persona. Na een eerdere studie met positieve resultaten onder jongeren, zijn nu 73 volwassenen met PTSS onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vooraanstaande European Journal of Psychotraumatology.

Lotte Hendriks is als onderzoeker verbonden aan Overwaal. In haar promotie-traject onderzoekt ze de effecten van intensieve exposurebehandelingen bij PTSS-patiënten. De exposurebehandeling is een korte en intensieve behandeling waarin mensen worden blootgesteld aan situaties waarin ze angstig zijn. De PTSS-patiënten kregen 12 sessies exposure in één week, gevolgd door 4 wekelijkse nabehandelingssessies. Lotte Hendriks: “Bij 71% van de patiënten verminderde de PTSS-klachten. Dat is een mooi resultaat. Temeer omdat het gaat om een groep patiënten die complexe-PTSS symptomen had. Zij hadden ook allemaal al andere behandelingen achter de rug zonder effect.”

Intensieve exposurebehandeling

Naast de vermindering van PTSS-klachten, was het aantal patiënten dat uitviel tijdens de behandeling zeer laag. Pro Persona gaat in de toekomst meer intensieve exposurebehandeling inzetten bij PTSS-patiënten. Daarnaast komt er ook nader onderzoek naar de groep patiënten die niet profiteert van de behandeling. Met meer kennis over deze groep, kan Pro Persona mogelijk ook voor hen een behandeling ontwikkelen waar ze baat bij hebben.

Lees alles over het onderzoek effect intensieve exposure bij PTSS voor jongeren

Lees alles over het onderzoek effect intensieve exposure bij PTSS voor volwassenen

Bron : propersona.nl

Dit bericht is 3690 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail