KRO NCRV De Monitor: duiveluitdrijving als ggz-therapie?

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juni 2020 –  KRO NCRV De Monitor ontving honderden meldingen over de toepassing van demonen- of duiveluitdrijving als ggz-therapie naar aanleiding van de uitzending over duiveluitdrijving bij kinderen. Homoseksualiteit, ontwikkelingsstoornissen zoals autisme  en psychische problematiek worden toegeschreven aan kwade krachten.  

Opvallend is dat er zelfs professionele behandelaren zijn die demonische bevrijding zien als een goedwerkende therapie. Ook zijn er jongerenbegeleiders die aan geven dat zij overtuigd zijn van goede en duivelse krachten.

Een christelijke GGZ-medewerker schrijft aan De Monitor: ‘Ik werk zelf als psycholoog en weet van de grens tussen psychiatrie en ‘demonie’, dat wordt in een diagnostisch traject heel zorgvuldig afgewogen.’ Eén van de jongeren die een duiveluitdrijving als ’therapie’ kreeg, schreef aan De Monitor dat hij op twaalfjarige leeftijd gestompt werd in zijn buik terwijl er bijbelteksten werden geschreeuwd.

Moet je de psychische zorg voor jongeren en volwassen met psychische klachten wel overlaten aan zorgprofessionals die hun eigen geloofsovertuiging toepassen binnen de behandeling?   In hoeverre moet je ingrijpen als binnen religieuze gemeenten mensen met ernstige psychische klachten niet worden doorverwezen naar professionele hulp maar gebedsdiensten moeten ondergaan?

Lees hier meer artikelen over dit onderwerp van De Monitor

Bron: demonitor.kro-ncrv.nl 

Dit bericht is 3727 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail